Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 

Eerste keer varen. Harrie geeft uitleg

Terug naar Vépé
   
 
 
   
 

 

 
   

Jos en Christa Knoet kijken in Lobith dagelijks over de Rijn. Mieke en Ton Knoet wonen in Harderwijk en genieten dagelijks van het uitzicht over het Veluwemeer. Hun vaarervaring bestaat uit een kano of opblaasboot. Bij jachtcharter Cornelissen stappen ze voor een week vakantie op het huurjacht Helma van 10 meter. Harrie Cornelissen helpt ze op weg. Of liever gezegd op het water met zijn specifieke regels en vaardigheden.

De meegenomen proviand is al een uitdaging om het op te bergen zonder een aanslag te plegen op de leefruimte. Het leven aan boord vraagt aanpassing. Koelboxen moeten van Mieke terug in de auto. Nemen te veel en onnodig veel ruimte in beslag, zegt ze.

Harrie neemt ruim de tijd om uitleg te geven. Vaste klanten willen zo snel mogelijk weg varen, zegt hij. Nieuwelingen vragen meer tijd. “Je wilt er toch voor zorgen dat iedereen die bij ons een jacht huurt een fijne vakantie heeft. Ook mensen die geen ervaring hebben.”

Alles bij elkaar heeft de uitleg, inclusief de tocht naar Doornenburg, ruim drie uur geduurd. En dat werd door de echtparen erg gewaardeerd.

De ‘stoomcursus’ bestaat in grote lijnen uit uitleg over de boot, spelregels op het water, de route bepalen en natuurlijk het varen, inclusief aanmeren.

Boot lek

Veel instrumenten zijn nieuw voor ze. Over de toerenteller heeft Harrie een tip. Je kunt met 1.400 toeren flink doorvaren en er veel dieselolie doorheen jagen. Met 1.000 toeren kun je lekker pruttelen en genieten van de omgeving. “En voor de dames, let op. Thuis is warm water zestig graden. Aan boord is het tachtig graden.” De dieptemeter is erg belangrijk. Hilariteit ontstaat al snel als Harrie meer uitlegt. “Als jullie deze zoemer horen, dan kán het beteken dat de boot lek is geslagen.” De aspirant stuurmannen en hun passagiers kijken elkaar lachend aan. Het is één keer voorgekomen dat onderin een waterslang was gescheurd. Ook dan meldt de zoemer zich. De dieptemeter is belangrijk om te voorkomen dat je straks aan de grond loopt. Ton vraagt terloops of het jacht van polyester of staal is gemaakt. Van staal, legt de bovenmeester uit. Met een romp van polyester krijg je bij een ongelukje al snel een gat. Bij staal maar een deuk, zegt hij droogjes. “Maar boven alles gaat onze gedachte uit naar onze klanten dat ze zonder letsel terugkomen.”

 

Varen betekent ook een goede voorbereiding op de route. Harrie besteedt er extra aandacht aan, want die voorbereiding lijkt onderschat. De koers gaat over de IJssel richting Doesburg en Deventer. Varen doe je samen, is het motto. ’s Avonds wordt de route van de volgende dag bepaalt. Hoe ver wil je varen en waar ligt een jachthaven. En niet onbelangrijk. Je moet er rekening mee houden dat je over zes dagen weer om rond 14.00 in Gendt aan wal kunt stappen.

Beroepsvaart

De vaarcursus voor beginners is voor de mannen een beleving. Op de Waal moeten jachten het drukke vaarwater delen met de beroepsvaart. En niet zulke kleintjes ook. De tocht gaat tot de aanlegsteiger in Doornenburg om vervolgens van de bovenmeester Harrie Cornelissen afscheid te nemen.

Jos en Ton komen al snel tot de ontdekking dat varen iets anders is dan autorijden. Zeker op de rivier. De boot zwabbert door de wind en stroming van links naar rechts. Rustig blijven en probeer je op een vast punt verderop te richten, zegt Harrie kalm. De mannen geloven het wel en blijven de boot constant corrigeren. Nieuw is ook voor ze dat je rechts en links mag varen. Met alles wat je doet, wees duidelijk wat je wilt doen, laat Harrie weten. Niet treuzelen. De boot achter je moet weten wat je wilt om er op in te kunnen spelen.
De Kop van Pannerden komt in zicht. De eerste serieuze actie van de stoomcursus, indraaien naar het Pannerdensch Kanaal. Dat de boeg ogenschijnlijk recht op de wal afstevent, maakt Harrie niet ongerust. Een beetje naar rechts draaien, zegt hij rustig. De vrouwen slaken een zucht van verlichting.

Na enkele oefeningen met aanmeren op de aanlegsteiger, wordt er zaterdag rond de middag afscheid genomen.

Ervaring

Vrijdag om 13.45 uur stappen Jos, Christa, Mieke en Ton Knoet voor de laatste keer van boord. Een hele ervaring, roepen ze in koor. Geweldig. En zonder een schrammetje of deuk, voegt Ton er aan toe. Ze zijn tot Hattem gekomen. De vaarkunst hadden ze snel onder de knie. Belangrijkste tip van Harrie? Rustig koers houden op een vast punt, zodat je niet telkens hoeft te corrigeren. Het plezier in varen kreeg daarom als snel de ­­­overhand, zo is de conclusie van de stuurmannen.

 

   
 

   

   

   

   

   

   

   

   

Trossen los. We gaan varen. Ga je mee?

   

 

Wij stellen ons voor

Uitleg voor je gaat varen