Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Kindercoaching Helemaal Fien Terug naar Vépé
   
 
06 – 533 455 15
 
 

 

 
 
 

Samen met je kind een weg bewandelen door een drukke en hectische maatschappij. Presteren thuis, bij een vereniging of op school, is gemeengoed geworden. Ga er maar aan staan.

Er wordt veel van ouders verwacht, maar zeker ook van kinderen. Die kunnen al op jonge leeftijd tegen allerlei situaties aanlopen waar ze niet goed mee uit de voeten kunnen. Dit openbaart zich dan geleidelijk voor ouders: kinderen slapen slechter, worden onzeker, bang, boosheid tot klierig toe om zo enkele kenmerken te noemen.
Tot het moment dat je als ouder het even niet meer weet. Niet uniek, want naar schatting 5 procent van de schooljeugd heeft problemen. Anita van der Hijden gelooft in haar oplossing door kinderen hun ‘rijkdom’ van zelfvertrouwen terug te geven.

Beter en sterker

Als kindercoach gaat ze samen met ouders en kind kijken hoe het kind zich weer beter en sterker kan gaan voelen. Het kind speelt bij Anita de belangrijkste rol. Hét fundament van haar nieuwe praktijk voor Kindercoaching “Helemaal Fien”. “Een kind weer springend op de wereld te zien huppelen, geeft een gevoel van een ‘ klein overwinninkje’”, zegt Anita met een aandoenlijke glimlach.

De opleiding voor kindercoach is gericht op een kortdurende en laagdrempelige begeleiding voor kinderen in de leeftijd vanaf 6 jaar. Anita heeft de opleiding succesvol afgerond. Een fijne opleiding die op haar lijf is geschreven, zo heeft de lerares van IKC de Vonkenmorgen mogen ervaren.

Juf

Zeg je werken in het basisonderwijs, dan denk al snel aan te hoge werkdruk en stress. Het lijkt er veel op dat die discussie aan ‘Juf Anita ’ voorbij gaat. Met een brok aan ervaring van bijna dertig jaar staat de juf nog steeds met plezier voor de klas. Ze laat duidelijk merken dat haar nieuw ingeslagen weg niet bedoeld is om afscheid te nemen van IKC de Vonkenmorgen. “Mijn passie ligt bij kinderen.”
Ze hoort weleens dat ze een strenge juf is. Met een lach wordt het weggewuifd. Om alle kinderen in de klas voldoende aandacht te kunnen geven moet je als lieve juf consequent en duidelijk zijn. “Je moet het allemaal wel kunnen fiksen. ” Buiten de basisschool kan ze met een kind veel dieper gaan. “Buiten de klas kan ik op het sociale en emotionele vlak als kindercoach nóg meer voor ze betekenen.”

Vertrouwen

Anita begon dertig jaar geleden op de Margarethaschool in Arnhem met veel kinderen van buitenlandse afkomst. Die vragen om een andere benadering. Ook naar de ouders toe. Na een paar weken zei de jonge juf tegen de directie dat ze het nooit zou ’fiksen’, weet ze zich nog te herinneren. De ommekeer kwam na een bijzonder contact. “Juf, als u voor de auto een setje velgen nodig hebt, dan kan ik dat wel regelen.” Bij juf Anita kwam het besef dat ze bij deze ’rebelse jeugd’ het vertrouwen had gewonnen. “Ik vind dat je kinderen het gevoel moet geven dat je één van hen blijft.” Dat is de basis, als lerares én kindercoach.

De ruime ervaring in het onderwijs neemt ze mee in de rol van kindercoach. Maar ook je levenservaring in je privéleven speelt een belangrijk rol, legt Anita uit. Want ouders komen met hun kinderen met uiteenlopende hulpvragen. Van onzeker zijn, driftbuien tot verwerking van scheiding en sterfgeval. Onderwerpen die tijdens het intakegesprek met ouders aan de orde kunnen komen.
En dat vraagt om een wederzijdse klik. Zo niet, dan moet je afscheid nemen, stelt Anita met nadruk.

Ouders

Ze beseft maar al te goed dat het voor ouders niet niks is om hun hele hebben en houden op tafel te leggen. Maar een goed contact en openheid zijn van belang om het kind optimaal te kunnen helpen. “Het gesprek moet er toe leiden wat de hulpvraag is. ”Het moet eerst duidelijk worden waar het gedrag van het kind vandaan komt. ” En dan zijn ze een stap op de goede weg om een traject in te gaan. “Ieder kind is anders. Een pasklaar antwoord bestaat dan ook niet.”

Een traject duurt ongeveer 5 tot 8 weken.

Als de bevlogen kindercoach wordt geconfronteerd met de opmerking dat kindercoaching wat zweverig overkomt, ontstaat er een lach. Ze is geboren in Groessen en sinds 1991 woonachtig in Hulhuizen. De mores van het nuchtere platteland is haar dan ook niet vreemd. De praktijk heeft bewezen dat kinderen er baat bij hebben. Een sessie kan zowel binnen als buitenshuis plaatsvinden. Ze heeft bijvoorbeeld een kind meegenomen in de polder.

Het is een zoektocht, legt ze uit. Kijken wat het karakter van het kind is om de juiste snaar te raken. De inzet is kinderen zelf te laten ontdekken wat hun kwaliteiten zijn. “En als dat lukt, zie ik het als een cadeau dat ik het kind mag geven. ”

Info

Meer info over de Helemaal Fien op de website. De jongen is Sam Peters. Hij figureert maar al te graag voor de foto’s. Sam volgt geen traject.


 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Dankjewel Sam, voor het mooie optreden