Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Nieuwe Haring van de bovenmeester Terug naar Vépé
   
 
 
 
 

 

 
   
Elke vrijdag nieuwe haring. Elke vrijdag nieuwe haring op de Gendtse mèt. En wie uitleg over de Hollandse Nieuwe zoekt kan elke vrijdagmiddag terecht bij Anton van Laak. Hij heeft in zijn loopbaan wel miljoenen haringen schoongemaakt, zegt de visboer uit Babberich. Antoon staat bijna 42 jaar in Gendt.  Ik sta als visliefhebber aan zijn kraam met de vraag, een nieuwe haring met of zonder uitjes.

Het vangstseizoen van maatjesharing, of Nieuwe Haring genoemd, is tussen half mei en eind juni. Dan is de nieuwe haring op zijn lekkerst. Het vetgehalte schommelt tussen de 23 en 24 procent, doceert de bovenmeester in de vishandel. Anton heeft zijn jaarvoorraad al ingeslagen.

Uitjes

Voor mijn vraag over uitjes is duidelijk nog geen ruimte. Het spandoek met de boodschap Hollandse Nieuwe moet strak worden opgehangen. De bovenmeester komt voor de vis liefhebbende bezoeker met nog een onbekend weetje. Haringen worden na vangst minimaal bij – 20 graden Celsius ingevroren.
 

De bovenmeester uit Babberich voelt mijn drang om antwoord. Wel of geen uitjes. Vroeger werden de haringen in pekel gestopt, zegt hij. Hoe meer zout, hoe langer houdbaarder. Om de smaak wat op te vijzelen moesten er vroeger uitjes bij.
spekbokking 

Spekbokking

De bovenmeester laat me zijn Nieuwe Haring proeven. De staart, geklemd tussen 2 vingers, gaat de haring naar mijn mond.   De uitjes heeft hij wijselijk achterwege gelaten.  Antoo de Laak heeft perfecte haringen ingekocht. Uh, ook zijn spekbokking, een koudgerookte haring met hom of kuit is ook heerlijk. Het typisch Hollandse product is alleen verkrijgbaar op vrijdagse mèt.

Op zien Gendts wordt spekbokking als spekbukkum uitgesproken. Dat versté de visboer ok.