Ons volkslied

Vrienden GUG

Vriendenprikbord

    0481-421408 06-1387 66 24

   
 
   
De toneelvereniging ONA Terug naar VéPé
   

durp een begrip en trok volle zalen. Op de foto zien we Jan Meeuwsen en Jacinthia van  Poelwijk. In 2008 viel het doek voor de Gendtse amateurtoneelvereniging. Jan heeft ruim 30 jaar op de planken gestaan. Een zeer gezellige periode die diep in zijn geheugen staat gegrift. “We hebben onder elkaar veel gelachen”, zo is zijn eerste reactie.

 ONA werd opgericht in 1972. Leden uit de beginperiode zijn onder andere Jan Meeuwsen, Piet Wegh, Jacinthia van Poelwijk , Joop Goossen, Bep de Jong, Willy Lenting, Lydia Gerritsen, Ans Kuster, Geert en Thé de Jong.

Dorp
ONA was een typische amateurvereniging uit een dorp. Heerlijk dorpstoneel waar het publiek haast alle spelers persoonlijk kent. Het publiek kon al lachen als op het toneel het script niet helemaal juist werd uitgevoerd. De lachsalvo’s gingen door de zaal als een toneelspeler door zijn improvisatiedrift een tegenspeler van zijn stuk bracht en hij de tekst kwijt was.

Op het hoogtepunt trok ONA 450 toeschouwers naar zaal Providentia. De zaal zat mudje vol. De brandweer was toen nog niet zo streng op de veiligheidsvoorschriften, zegt Jan Meeuwsen. Anders had dit nooit kunnen gebeuren.

De sofa op de foto was geleend van steenfabriek de Zandberg. ONA-lid John Joosten werkte bij de steenfabriek  en kon zo aan het meubelstuk komen. Jan Meeuwsen: “Vroeger werden alle meubelstukken overal vandaan gehaald, van familie of kennissen.” Het gesleep met meubels liep wel eens uit de hand. “Wij wilden zoveel mogelijk op het podium hebben staan. Het was soms  zo erg dat we bijna geen ruimte meer hadden om te lopen.” Totdat de nieuwe regisseur er een eind aan maakte. De kwaliteit zat niet in een podium van een pakhuis.

ONA is formeel nooit opgeheven.  In 2008 stond in De Gelderlander het laatste artikel over ONA.

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een puur Gendtse bedrijf
 
 
 

 

 

 

Foto Bestellen

 
 

Naar archief Ouwe Deus