Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Het sentiment van Herman Cornelissen Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Vrienden van de loterij
 
 
 
 
 

Bestuur

Voorzitter
Pieter vd Broek

Secretaris
Sanne Witjes

Penningmeester Jaap Sommerdijk

Bestuurslid
Sara Ederveen
 

 

 

 
 
 
 
 

De laatste dinsdag van augustus staat de Paarden- en Ponykeuring als een baken op de kermisagenda. Het is dit jaar een eeuw geleden dat door de ‘geachte bestuurders van de Gendtsche Paardenmarkt’ de eerste loterij werd gehouden. En dat mag gevierd worden, zegt het jonge bestuur van de Gendtse Paarden- en Ponykeuring. In aanloop van het jubileumfeest gaat GuG op zoek naar het sentiment van onze Gendtsche Paardenmarkt.

We zijn voor (nostalgische) sentimenten duidelijk aan het juiste adres. Het huis ademt een ponysfeer. Bij de voor- en achterdeur wordt de bezoeker verwelkomt met een afbeelding van een Shetlandpony. De bel doet het niet, dan maar op zien Gèndts door de achterdeur. Een gesprek met Herman Cornelissen (84).

De handel op de Gendtse markt was al een paar jaar op zijn retour. Totdat het bestuur van de Gendtsche Paardenmarkt definitief met de handel te stoppen om zich volledig te richten op de keuring. Toch bestaan er in Gendt en omgeving best wel wat ponyfokkers. Zoals stal Cornley van H.B.  Cornelissen. Landelijk bekend en een monument op de Gendtsche Paardenmarkt.

Maar ook de Cornleytjes van Herman’s stal zien we al jaren niet meer. Dat heeft een andere oorzaak, legt Herman uit. Sinds het overlijden van zijn vrouw Agaath, steun en toeverlaat, ziet hij geen kans meer om pony’s klaar te maken voor de handel en keuring. “Je was er vooraf al drie dagen hartstikke druk mee.”
Echter, de passie voor de Shetlandpony is bij lange na niet gedoofd. Het maandblad Shetlandpony ligt prominent op de keukentafel. Herman is al ruim zestig jaar lid, denkt hij.
Op zijn weiland van 2 bunder heeft hij op het Hogeveld 10 pony’s lopen. Zijn leeftijd kan hem straks parten spelen. Hoe lang wil hij hiermee  doorgaan? Herman weet het niet. Hij kan en wil het vooralsnog niet loslaten. Is het de hobby of de handel? De handel geeft hij ruiterlijk toe. “Het is een ziekte.”

De eerste pony kocht hij in 1968. De bekendheid van Stal Cornley groeide gestaag. Voor de eerste bezoeken naar de Bemmelse Ponymarkt  liep Herman met zijn viervoeter naar Bemmel. Nu beschikt hij over een trailer met een capaciteit van 3 pony’s. Markten in het land werden drukbezocht. Maar zelfs tot Schotland weet hij de weg.“ Ik had soms geen tijd om in loondienst te zijn”, zegt de toenmalige vrachtwagenchauffeur van Heijting in Huissen.

Vakjargon

Tijdens het gesprek zit hij vaak als een echte veehandelaar onderuit in zijn stoel. Met wie-doe-je-wat verhalen doorspekt met vakjargon. Namen van mannen uit zijn ponybubbel somt hij moeiteloos op. Alleen de sigaar ontbreekt aan het karakteristieke beeld van een handelaar. Herman mijmert. De mensen hingen vroeger veel meer aan elkaar, zegt hij met een zucht. De vroege ochtendborrel bij Het Centrum werd nog even genoemd. “Het waren mooie jaren, maar het was niet altijd even gemakkelijk.”

Herman is voor de handel en keuringen op veel markten geweest. Er schuilt een zwak voor de Gendtse Paarden- en Ponymarkt. Altijd super geregeld, fijne sfeer en een goede aanvoerpremie, zegt hij met nadruk. Ringmeester wijlen Leo Bouwens wordt in zijn positieve stellingname met naam genoemd. Ook Theo Braam en wijlen Tino Lippmann krijgen aandacht. Het toenmalig bestuur dat ten strijde trok om de handel voor Gendt te behouden. Zelf heeft hij tevergeefs nog getracht om Gendtse fokkers warm te maken voor de Gendtse markt, zegt hij. “Maar als er geen kooplui komen, dan is er maar één oplossing sluit die tent.” Sluiting is niet aan de orde. Herman Cornelissen is er content mee dat Gendt zich nu volledig richt op de keuringen.

Toekomst

Aan de toekomst van stal Cornley komt wellicht een einde, zo schat Herman in. Geen opvolging, legt hij uit. “Ik heb zo’n grote en behulpzame familie, maar er is niemand die in de ponyhandel wil.” De jeugd heeft andere interesses weet de 84-jarige ponyhandelaar. Bovendien zijn de kosten voor jongeren te hoog om in deze tijd nog een ponyfokkerij te beginnen.

We lopen samen door de wei. De Gendtse handelaar laat trots zijn viervoeters zien. De Shetlandpony heeft een lief karakter zegt hij. Gehecht aan een bepaald dier is hij echter niet. Kopen? De handelaar lacht met een stoer gelaat. We staan stil. Met uitzicht op een bezitting van 2 bunder en 10 pony’s op het Hogeveld. Zonder opvolging. Een koper vinden voor Stal Cornley is lastig, zegt hij.  Hoe zal dan het afscheid zijn? Zijn bravoure houding stopt. Triest, antwoordt de geboren en getogen Gendtse met een zucht. Het sentiment van een ponyboer.

Herman Cornelissen op zijn stukje Hogeveld.
 
“Het waren mooie jaren, maar het was niet altijd even gemakkelijk.”

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

Groeten uit Gendt 2019