Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Dé kermisdinsdag. Iedereen had schik (dinsdag 27 augustus) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Vrienden van de loterij
 
 
 
 
 

Bestuur

Voorzitter
Pieter vd Broek

Secretaris
Sanne Witjes

Penningmeester Jaap Sommerdijk

Bestuurslid
Sara Ederveen
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dit jaar was voor het eerst de trekking van de Gendtsche Paardenloterij in de Dorpstraat. Iedereen kon zien dat de eerste prijs is gewonnen door Grand Café Nr. 19. De hoofdprijs is een reischeque van 500 euro. De trekkingslijst staat op GuG
 

Dé winnaar

Dé burgemeester

 
 
Evi Peters. de Benjamin van de dag. En een eerste prijs

Wat zuuk een gemiddelde bezoeker ien ons durp op de Paarden- en Ponykeuring. Niet naar een koopje bij de standhouders, want die hadden nauwelijks klandizie. De gemiddelde bezoeker kan niet eens een deskundig oordeel geven over paarden en pony’s . Misschien gin deskundigheid mar zelfs een bietje bang. En toch waren de bezoekers er wjèr. Iedereen had schik. Mensen dier

Om negen uur ontmoet GuG oud ambtenaar Jos M. uut Bemmel. Hier is niks te doen, moppert tie. Hij weet niet dat het Gendtse volk eerst het huus aon de kant wil hebben, voordat ze op hun gemak over de poeniemèt slenteren om mensen te ontmoeten. Puur vur de klets. Gesprekonderwerpen zijn bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen. Anderen praten over het weer of het nu tropisch is of de regen met bakken uit de hemel valt. Vandaag was het erg broeds, klonk het vur de dranghekken. GuG heeft onder de mannen veul wies geklets gehoord.

Tradisie op de kermisdinsdag noemen ze dat in Gendt. Veurzitter Pieter van den Broek moest het vanmorgen aan buitenstaanders nogmaals uitleggen. Op de zondag zou je wellicht meer handel of dieren voor de keuring kunnen krijgen, maar Gendt heeft op de zondag wel wat anders te doen.

 

Het is tropisch. Ondanks de hitte wordt er driftig geborsteld. GuG ziet dat er voldoende water is voor zowel de dieren als verzorgers. Een onbekende fotograaf met hoed kruist al vanaf negen uur de weg van GuG. Pers? Nee schudt hij. Puur hobby, zelfs geen belangstelling voor de keuringen of handel. Bert Klumpering uit Arnhem struint voor zijn blog zo’n tien jaar heel wat pony- en paardenmarkten af. Op zoek naar sfeer. Sfeer van mens en dier.

Sfeer was er ook bij de Bemmelse paardenarts Robrecht Vanhoutte, eigenaar van Paardenkliniek Buitenzorg. De zoektocht naar de paardendokter duurde even. Heeft u misschien de paardendokter gezien, vraagt GuG aan een ponyeigenaar. Ze wijst naar Providentia. “Ja, even kijken hoor. Hij is zo’n flamboyante persoonlijkheid. Kan niet missen.”

 

En inderdaad, de paardendokter was ook zonder zijn stethoscoop duidelijk herkenbaar. Hij begint net met een gratis controle. Alles wordt betast. Zoal de vacht, benen en onderlichaam. Een schouwspel en uitleg die ook voor een volkomen leek boeiend was om erbij te zijn. Alles oké. Wel een beetje vet rond de navel. Maar dat mag. Net als bij mensen mag, zegt de paardenarts, ook een paard een levensgenieter zijn.

Misschien een tip voor de organisatie. Geef de Bemmelse paardendokter  volgend jaar een podium voor een breed publiek.  Zijn voorstelling is kostelijk.

Een bijzonder moment was de uitreiking van de eerste Poenieprijs. Een jaarlijks terugkerende waarderingsprijs voor een persoon die iets betekend heeft voor de Gendtse paarden en ponywereld. Het bestuur kwam uit op de 76-jarige Wim Seegers.

 

46 jaar gelden kocht hij zijn eerste pony van Wim Joosten. Voor Betsie moest hij destijds 1300 gulden neertellen. Het was de start van zijn ponystal Ponylust. Wim was een graag geziene deelnemer bij de fokvereniging in Bemmel en bij de keuringen op de Paarden- en Ponymarkt in eigen durp. Voorzitter Piet van de Broek: “Wim is altijd met pony’s op de keuring geweest en hij vindt het belangrijk dat de keuring in stand blijft.”

De Arnhemse amateurfotograaf Bert Klumpering zal het hier roerend  mee eens zijn. Er zijn nog een hoop sfeerfoto’s te maken.

GuG is gevallen voor de versierde pony’s. waarschijnlijk door ouders versierd. Maar het was zo aandoenlijk.

Kiek mar

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement