Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Het sentiment van Hester Bransen Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Vrienden van de loterij
 
 
 
 
 

Bestuur

Voorzitter
Pieter vd Broek

Secretaris
Sanne Witjes

Penningmeester Jaap Sommerdijk

Bestuurslid
Sara Ederveen
 

 

 

 
 
 
 

Boyke

 
 

De laatste dinsdag van augustus staat de Paarden- en Ponykeuring als een baken op de kermisagenda. Het is dit jaar een eeuw geleden dat door de ‘geachte bestuurders van de Gendtsche Paardenmarkt’ de eerste loterij werd gehouden. En dat mag gevierd worden, zegt het jonge bestuur van de Gendtse Paarden- en Ponykeuring. In aanloop van het jubileumfeest gaat GuG op zoek naar het sentiment van onze Gendtsche Paardenmarkt. Gevonden bij een enthousiaste vrouw, als kind opgegroeid in De Meern (Utrecht), in een gezin die niks met paarden heeft en pas één keer vluchtig onze Paardenmarkt heeft bezocht.

De Pony- en Paardenkeuring heeft een nieuwe spreekstalmeester. Het bestuur heeft Hester Bransen de microfoon toevertrouwd. Ons durp dink dan, Bransen? Gin Gèndtse naam. Wôr kum ze vandaon.

Een gastvrije en enthousiaste vrouw met een passie voor paarden. Als kind opgegroeid in een gezin dat geen binding had met paarden. Maar ze woonde naast een manege. Een krantenwijk bracht haar op 14-jarige leeftijd tot een eigen pony. Hester (35 jaar), heeft samen met Corjan 2 kinderen. Luna (9) en Sep (7) en heeft pas één keer vluchtig onze  paardenmarkt bezocht. Dé spreekstalmeester 2019 van ons durp.

Een afspraak op de manege in onze polder. Een beetje polderliefhebber moet de afgelopen maanden in de smiezen hebben dat hier een frisse wind waait. Het dak is compleet vernieuwd. Er ligt een buitenbak en afgescheiden weilanden. Fietsen op het erf. Bij de ingang is de naam Waalruiters vervangen door Ruitergevoel. De prachtige houten poort is dicht, duidelijk nieuw. De onhandige bezoeker aarzelt, hoe moet die open. Maar dan komen Hester en haar dochter Luna aanrennen. Voor fietsers en voetgangers is er een aparte ingang, gewoon de hendel omlaag brengen.  

Vakantiegevoel

Ons gesprek is buiten. In een louncheset onder een grote boom. Een hoog vakantiegevoel dichtbij huis. We kijken uit op de manege. De aanblik zegt dat het opknappen nog een behoorlijke klus is. Dat klopt, zegt Hester met een opgewekte lach. “Elke euro die we met Ruitergevoel verdienen stoppen we in de manege.” Tijdspad? Een vraag die niet bij ze opkomt. Vijf? Tien jaar? Niet bekend. Het paard, lesgeven en dagelijks genieten van hun nieuwe plek staan centraal. De verbazing stijgt als ze meldt dat het gezin er ook nog woont. In februari 2018 zijn ze van Duiven naar Gendt verhuisd.

De voormalige kantine is in gebruik als dagverblijf. Een tijdelijke woonunit maakt de bewoning compleet. Volgend jaar hopen Hester en haar man Corjan de vergunningen rond te hebben om naast de manege een bedrijfswoning te kunnen bouwen. En van hout, zegt ze er spontaan bij. Het huis moet passen in de natuur van de Gendtse polder.

Ruitergevoel

Manege Ruitergevoel heeft alleen pony Boyke in eigendom. Luna rijdt er op. De paarden die er overnachten zijn van ruiters die Hester met een ‘ruitergevoel’ traint. Ze pakt meteen de kern van het bedrijf. “Je moet zuinig zijn op je paard.” Op haar website legt ze uit waarom. “Door te schreeuwen naar een ruiter hoe het niet moet krijgt een ruiter echt geen ruitergevoel.”

Een karaktereigenschap dat doortrekt tot de spreekstalmeester. Zuinig zijn op paarden. Ze vindt het niet erg dat Gendt heeft gekozen voor de paarden- en ponykeuring. De markthandel heeft volgens haar de laatste jaren een negatieve beeldvorming opgelopen. En daar wil ze zich als dierenvriend, speelstalmeester én eigenaar van Ruitergevoel niet mee geassocieerd worden. “Ik zou er niet blij van worden als de handel in Gendt nog zou bestaan.”

Gendtse samenleving

De functie van spreekstalmeester heeft ze aangepakt omdat het een mogelijkheid is om betrokken te raken bij de Gendtse samenleving. De dorpssfeer op de paarden- en ponykeuring is haar vorig jaar al opgevallen. Toeschouwers ontmoeten elkaar. Door gezamenlijke inspanning wordt de Dorpstraat geschikt gemaakt voor keuringen. “Ik vind het mooi om te zien hoe mensen met elkaar er iets moois van willen maken.”

Terug naar de manege. De paarden die op stal staan, worden door Hester dagelijks naar de wei gebracht. Op weg daar naar toe loopt aan ander mens. Elke dag dat ze over het manegeterrein loopt blijft bijzonder, deelt ze met stralend gezicht met de bezoeker. Er is nog veel werk aan de winkel, maar het gaat om de plek, weet ze  En dat is de Gendtse polder. Nog preciezer, in de natuur langs de Waal “De plek verander je nooit. Je fantasie blijft om voor te werken. We  gaan er iets moois van maken.” Een reden om Gendt nooit te verlaten.

 

 

 

 

Vlog van Hester

 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

Groeten uit Gendt 2019