Ons volkslied

Vrienden GUG

Vriendenprikbord

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Wij zijn De Kroon Terug naar Vépé
   

 

 
 
 

 

 
 
Bloesemgaarde te Nijkerk, Prefab Dakconstructie met enorme overspanningen.

Cooltoren te Rotterdam is nu de hoogste toren van Nederland in aanbouw.

Vrije Universiteit van Amsterdam, Bamboe kaders en HoutSkeletBouw incl. akoestische panelen.
 
 
 
 
   

Een rit over het Galgendaal en de Willem Alexanderstraat roept bij de meeste durpelingen wellicht vraagtekens op. Prachtig kantoorpand. De Historische Kring Gente heeft er aandacht aan geschonken. De Kroon is de familie Van Heck. De Kroon schreeuwt het echter niet van de daken. Dus we weten bar weinig van wat ze bedrijfsmatig doen.  

Een rondleiding met Maurice door de hallen van Timmerfabriek De Kroon leert dat bij het familiebedrijf logistiek, innovatie en ICT hoog op de ladder moet staan. Ruwe planken verlaten er bijna geautomatiseerd gezaagd, gefreesd, gemonteerd en in de lak gespoten en wel de uitgang naar bouwputten door heel Nederland, en soms daarbuiten. Mooi toch, zegt de directeur met een lach.Er is een sociaal aspect dat als een vorstelijke draad door De Kroon loopt. De Kroon is een heerlijk zonder nonsens Gendts bedrijf met 50 mensen in dienst die aangeven Vriend van GuG te willen zijn. Maurice heeft zich er graag bij aangesloten. “Natuurlijk horen wij wel bij Gendt.”

De Kroon heeft een rijke Gendtse geschiedenis. De bedrijfsnaam werd in ons durp al eerder in de horeca gebruikt. Opa Martinus legde onder die naam in de Torenlaan de basis van het machinale houtbedrijf. En waar geschaafd wordt komen er krullen. Durpelingen wisten tot de jaren 80 in de Torenlaan gratis houtkrullen voor hun kippenhok te scoren. Daarna is De Kroon naar het bedrijventerrein verhuisd. Maurice lacht. Wie nu voor een zakje houtkrullen komt voor het konijnenhok wordt niet teleurgesteld. De rest gaat ‘duurzaam ’in de oven!
Voordat de landelijke politiek er nog geen woord over duurzaamheid rept is al vanaf 1961 De Kroon niet op het gasnet aangesloten. Kouw lij’je doen ze nie. De opgestookte spaanders worden benut voor hun eigen warmtevoorziening. Maurice blijft nuchter. De techniek is niet te stuiten, zo lijkt het. De Kroon blijft zich met ideeën, ook van werknemers, zich verder ontwikkelen.

De Kroon is een familiebedrijf met passie, legt hij nogmaals uit. Deskundigen zeggen; de maatschappelijke verantwoordelijkheid van familiebedrijven is van oudsher groot. Medewerkers zijn afkomstig uit eigen regio. Het is vooral ons kent ons. De regio wordt wel veel breder, weet Maurice. De Kroon doet zaken in heel Europa. Van Parijs tot Gendt.

Maurice en de Kroon zijn zichtbaar trots op Gendt en de geschiedenis van het bedrijf. Opa Martinus heeft een bijzondere plek. In de ontvangsthal pronkt zijn kantoorstoel, inclusief zijn sigarendoosje en tas. Een stevig gegroeid bedrijf waar durpelingen nog steeds houtkrullen kunnen afhalen. Elke  klant is koning & wij zijn De Kroon. Nu met de vorstelijke toevoeging Vriend van GuG.
 

 
 
 

Terug naar de tegeltjes