Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Handelaren en boekenwurmen  (vrijdag 9 oktober ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In het begin van de middag is het op de bovenbouw rustig. In alle klassen zijn de leerlingen volop met het hun opdrachten bezig. Maar een uur later barst de bom. De boekenmarktbom.  Joechjachende kinderen rennen. Er wordt gelachen, kleedjes worden in de hal op de grond verspreid. In de klassen gaan tafels tegen elkaar, liefst zo dicht mogelijk bij de ingang om zoveel mogelijk klanten te bereiken. De Vonkenmorgen is het toneel van de afsluiting van de Nationale Kinderboekenweek. En hoe. De markt bestond uit verschillende groepen. Zoals geslepen handelaren, boekenwormen die voor een paar centen zo veel mogelijk mooie boeken willen scoren en gezelligheidsdieren. En schik hadde ze allemȏl, inclusief de leerkrachten.

De Kinderboekenweek bestaat al sinds 1955. Het thema voor dit jaar is En Toen. Terug met de tijdmachine. “Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt.”

De boekenmarkt op school geeft een sfeer dat kinderen verslingerd zijn aan boeken. Er wordt driftig gebladerd in strips en leesboeken. Voetbal, vindt vooral bij jongens gretig aftrek. Kaften worden op hun spannende illustraties beoordeeld.

 Maar het is schijn, als we uitgaan van de kwaliteitsmedia. Nergens is het leesplezier zo laag als in Nederland, schrijft dagblad NRC. “Bijna de helft van de vijftienjarigen vindt lezen tijdverspilling.” Dagblad Trouw: “Een op de drie jongeren vindt lezen niet leuk en de helft van de scholieren leest nooit een roman of een langer verhaal. Wereldwijd gaat het leesplezier onder jongeren omlaag. Nederland bungelt met deze cijfers onderaan de internationale ranglijst.”

q
“Bij elk lesonderdeel heb je de vaardigheid van lezen hard nodig.”

Directeur Joost Baijens weet het. Kinderen richten zich meer op beeldschermen.  Hij vindt het daarom juist  zo belangrijk dat de Vonkenmorgen nadrukkelijk aandacht besteed aan lezen. Als het kan elke dag.  Joost geeft toe dat hij alleen toekomt aan beleidsstukken , nota’s, kranten en tijdschriften. In vakanties krijgt hij pas ruimte om een goed boek open te slaan. Een boek lezen is ontspanning. Voor jongeren is lezen een belangrijke basis om verder te komen, zegt hij. “Bij elk lesonderdeel heb je de vaardigheid van lezen hard nodig.”

GuG struint de boekmarkt af naar fanatieke leeswurmen. Victor Fölker en Bart Bregmans van groep 7/8 staan samen stralend achter hun uitgestalde boeken. Victor schat dat hij al zo’n vijf euro heeft verdiend. Bart knikt. Hij staat achter een reeks boeken van de Kameleon. Jeugdboeken waar generaties mee zijn opgegroeid.  Zijn boeken gaan voor 1 euro van de hand.  Bart heeft ze allemaal gelezen, zegt hij desgevraagd.
Deskundigen zeggen dat kinderen die lezen inzicht krijgen in de verschillende karakters van de personen in het boek. Bart bewijst deze theorie. “Ik vind deze boeken zo leuk omdat  er verschillende personages in voorkomen.”

Roel Koenders (10) ruimt zijn handel op. Hij heeft het niet over zijn financiële winst, maar gaat wel naar huis met de aanschaf van een indrukwekkende stapel boeken. Verhalen met een ‘beetje’ spanning, daar kan hij van genieten, zegt hij. Zijn favoriete boek? Dik Trom, komt er resoluut uit. Alweer zo’n klassieker.  
 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement