Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
SKC De Leemhof  staat voor stevige uitdaging   (21 januari ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 

Zo’n 10 jaar praat de gemeente over harmonisatie van sportaccommodaties en dorpshuizen. Voor Gendt kan 2020 hét jaar worden van duidelijkheid voor sporthal Walburgen en SKC de Leemhof. De ogen blijven gericht op de gevolgen van verkoop van het oude gemeentehuis dat dichterbij komt. SKC de Leemhof staat voor een stevige uitdaging. Voorzitter Andre Scheen is er klaar voor.

Vorig jaar werd door de gemeenteraad het integraal accommodatieplan vastgesteld. Ons durp is een pilotproject. Dit jaar verwacht  de verantwoordelijke wethouder Theo Janssen de klus af te kunnen ronden.
Er ligt een stevig pakket op zijn bord. Verplaatsing bieb, op termijn onderdak voor Historische Kring Gente, waarborg huisvesting ruilwinkel Goed Spul van Stichting Welzijn Lingewaard en Tafeltennisvereniging Getavé zou eigenlijk naar Walburgen moeten verkassen. Commerciële partijen horen volgens de gemeente niet thuis in een sociaal cultureel centrum.

Het bestuur is al maanden in overleg met de gemeente. Uit onvrede is penningmeester en secretaris Martin van den Bergh uit het bestuur van de Leemhof gestapt. Hij ziet de gemeente als een onbetrouwbare gesprekspartner. Druppel was in zijn ogen door de gemeente gedwongen verhuizing van het consultatiebureau naar Fysiotherapie Wismans.
Wethouder Janssen ontkent. Het is de keuze van het bureau dat bij Wismans een betere ruimte heeft gekregen, zegt hij. “Bij Wismans hoeven ouders niet meer met hun kinderen door de gang te lopen.” Hij vindt het jammer dat Martin, ook als betrokken beheerder is opgestapt.

Volgens voorzitter André Scheen is het vertrek van het consultatiebureau een financieel verlies. Maar dat geeft ook meer ruimte voor de kleine gebruiker, zoals hij het zelf benoemt. “Wij zitten heus niet stil.” Het overleg met de gemeente gaat door. En op sommige momenten, gaat het stroef. Aandachtspunt is de komst van de bieb. Het kan volgens Scheen een deel van de huurderving oplossen. Maar dat vraagt ook wat, laat de voorzitter merken. “De bieb vraagt zoveel ruimte dat ze net zo goed de hele Leemhof kunnen kopen.”

Wethouder Jansen begrijpt de onrust. Hij werkt aan een plan om De Leemhof aan de achterkant uit te breiden, plus een interne verbouwing. De hal krijgt een dubbele functie van ontvangst en bibliotheek. Hoeveel dat gaat kosten, weet hij niet. Wel dat verplaatsing de weg vrijmaakt om de grond, die eigendom is van de gemeente, te verkopen voor woningbouw. Dit jaar krijgt de gemeenteraad voor de verbouwing een kredietvoorstel. “Het is dan aan de raad of we voor Gendt een oplossing hebben.”
Voorzitter André Scheen ziet wat genuanceerder. Voor een aanvaarbare oplossing moet er met de gemeente Lingewaard nog veel onderhandeld worden.

Providentia

In het accommodatieplan speelt Providentia geen zichtbare rol. In principe zijn alle ogen gericht op SKC De Leemhof. Providentia is een prachtig gebouw dat het heel goed doet, maar het is een particuliere stichting, legt Janssen uit. Maar mocht blijken dat Gendt toch meer gemeentelijke huisvesting vraagt, dan ziet de wethouder Providentia als een vanzelfsprekende gesprekspartner.

Gemeentehuis

Het gemeentehuis staat nog steeds te koop. De bedoeling is om de aanbouw er af te halen. De Historische Kring Gente houdt er rekening dat ze ooit een signaal krijgen dat ze afscheid moeten nemen van hun Ganita Mare. Wethouder Janssen gaat er dan van uit dat De Leemhof hun nieuwe onderkomen wordt.
Duidelijkheid over verkoop en tijdspad kan de wethouder niet geven. Wel dat hij een bod heeft  afgeslagen. De kandidaat zou er een woning van willen maken, maar dat wil de gemeente niet. Als andere belangstellenden noemt hij een begrafenisondernemer, RijnWaal Zorggroep en Museum Niemandsland. Het museum huurt volgens Janssen voor een schappelijk bedrag ruimte. Bij verkoop wordt die overeenkomst op korte termijn opgezegd, zegt de wethouder met overtuiging. Het museum kan dan zelf vervangende ruimte zoeken.

Volgens Janssen worden de gemeentelijke plannen breed gedragen door Gendt Vooruit. De werkgroep die de laatste hand legt aan hun dorpsontwikkelingsplan over wat er de komende 10 jaar in Gendt zou moeten gebeuren. De presentatie is 12 februari in zaal De Klok. 

 

 

 

 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

 

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement