Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Jan de poepschepper   (dinsdag 14 april ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 

Negen uur in de ochtend, amper 5 graden. Met een straffe noordenwind voelt het veel te koud aan. Toch kom je Jan Rutten, zonder jas en handschoenen in de polder tegen. Met een stralend gezicht gé Jan met zien bats en bessum op Kaaksedam de uitwerpselen van Konikpaarden te lief.  De recent vervroegd gepensioneerd Jan Rutten gé  ien zien lève verder als de Gèndtse poepschepper.

Na de komst van de Koninkpaarden werd al snel duidelijk dat de nieuwe polderbewoners de hoogte van de  Kaaksedam gebruikten om hun territorium met poep af te bakenen. Tot ongenoegen van wandelaars, maar vooral mensen in een rolstoel of scootmobiel. Het was slalommen door de hopen poep. Veel gemopper was het resultaat, maar niemand stak zijn hand uit. De gemeente was desgevraagd van mening dat het schoonhouden van de weg niet hun taak is, maar de eigenaar. En dat is  Staatsbosbeheer.

Jan Rutten dacht er het zijne van. Niet nadenken wie verantwoordelijk is, maar als hij thuus kum te lope dan strup Jan zelf de mouwen op. Pas 2 weken is hij bezig, en nu al krijg hij complimenten.  De waardering doet hem zichtbaar goed, zegt hij met een lach. “Je mak contact met minse en je bun ok nog een poosje van huus af.”

Jan is een buitenmens. Op het Hogeveld heeft hij met zijn gezin van het buitenleven mogen genieten. En nu van de polder. Genieten van de natuur, de  stilte en van fluitende vogels. Het gevoel van , wie doe je wat. Maar daar genieten direct na zonsopgang meer mensen van, zo heeft hij ervaren. Een uurtje werk, kan behoorlijk uitlopen. Er wordt wat afgekletst, zegt Jan. Passanten maken al snel een praatje. Ook tijdens het ‘half uurtje’ met GuG.  En allemaal besluiten ze het praatje met de duum omhoog.Inclusief onze eigen boswachter Rick Basten van Staatsbosbeheer. Hij is het niet met de opvatting van de gemeente eens. Lingewaard is als wegbeheerder wel degelijk ook belast met het schoonhouden.  Basten is blij dat er in Gendt zijn mensen die vrijwillig die taak op zich willen nemen. Hij noemt hier ook de vrijwilligers die wekelijks  bezig zijn om het zwerfafval op te ruimen.

Jan is een buitenmens. Op het Hogeveld heeft hij met zijn gezin van het buitenleven mogen genieten. In de wei liepen zijn pony’s. Een ervaring die nu van pas komt als poepschepper. Jan denkt de kudde Konikpaarden te kunnen opvoeden. De polderbewoners poepen over de poep van een ander. Door poep in de berm te scheppen, verwacht Jan dat over een poosje de meeste  Konikpaarden in de berm poepen.
Dat zijn verwachting uitkomt, valt niet te voorspellen. Wel dat we  Jan de poepschepper nog lang over de Kaaksedam met bats en bessum zien  fietsen. Al is het maar voor zien contacten, want daar doet het hij het absoluut ook voor.

 
 Jan Rutten dink deze wilde kudde op te kunnen voeden. Poep ien de bèrm!
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement