Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Nog een keer Koning Harrie  (dinsdag 11 augustus ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 Zaterdag 24 augustus 2019 was het voor Harrie van Moerkerk peentjes zweten. Zou er nog een kandidaat zijn? Loos alarm. Harrie kon in alle rust en zonder strijd de vogel van de mast knallen om daarna ‘gekroond’ te worden als schutterskoning 2019 - 2020 van het Gilde St. Sebastianus.

Wie had toen kunnen weten  dat hij zonder één schot te lossen nog een jaar op de troon zou blijven zitten. Sterker nog, hij is door voorzitter Hans Leenders gevraagd. Natuurlijk heb ik meteen ja gezegd, laat Harrie met een tevreden glimlach weten. Op de alternatieve kermis zaterdag 22 augustus trekt schuttershoogheid Harrie II met koningin Renate door het durp.

 

De rest is geschiedenis. Het geroezemoes wordt in het voorjaar abrupt verstomd dat er dit jaar in ieder geval één serieuze kandidaat onder de mast zou staan. De onzichtbare tegenkandidaat Covid-19 heeft de kermisstrijd in zijn geheel naar zich toe getrokken. Harrie van Moerkerk ziet de bui al hangen, nog voordat Mark Rutte meldt dat voor 1 september alle grote evenementen niet doorgaan. In die categorie valt ook de Gendtse kermis met het schuttersfeest.

Belangstelling

Schutterskoning 2.0 begint zijn tweede regeerperiode zonder ‘zijn’ traditionele schuttersfeest. Koning Harrie trekt het liever breder. Augustus wordt afgesloten met de Gendtse kermis. Een volksfeest voor jong en oud. Thuis in familieverband vooral op zondag, of een dag of wat bij de Gendtse horeca.
 

q
De kinderen? “Met de kermisdagen hobbelen ze gewoon gezellig mee.”

Voor Harrie en Renate is eind augustus hét feest om niet te missen, zo laat hij fijntjes weten. De Van Moerkerk is namelijk een kermisfamilie. Als stadse djèn uut Arnhem kwam Renate daar in 2001 met eigen ondervinding achter. Met Harrie zou ze, niet wetend wat de Gendtse kermis precies betekende, vier dagen kermis vieren. Inclusief het koningschieten achter de diek. Vier dagen durps daldéje ien de schutterstent. Maar het liep anders, de kermis was zo gezellig dat ze maandag met pien ien de kop ziek thuis moest blijven. Maar dat was eenmalig. Daarna staat eind augustus altijd vol op in het teken van de Gendtse kermis. Met een hartstochtelijk schuttersgezin, als we de woorden van Harrie beluisteren. De Van Moekerkjes Esmée (13 jaar) en Yorick (15 jaar) spelen respectievelijk saxofoon en slagwerk, Yorick is tevens tambour maitre van de jeugdband . “Met de kermisdagen hobbelen ze gewoon gezellig mee.”

Renate voegt op bescheiden toon er aan toe dat ze bij de schutterij muziekles heeft. Saxofoon, zegt ze zachtjes. “Pas een jaartje hoor. Er is nog een lange weg te gaan voordat ik kan mee spelen.”

Mijmeren
Een jaar zonder kermis. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Het is nu mijmeren over vier dagen feest waar ze met hun hofhouding van pakweg 45 leden maanden naar toe hebben geleefd. Geen takkenoptocht, geen schutterstent en niet vier dagen vol in de belangstelling staan. Maar dat vindt Renate helemaal niet erg, zegt ze met volle overtuiging.

 

Ze moet er weer met en benauwd gevoel aan denken dat ze op de maandagochtend in vol ornaat voor publiek en fotograven op straat staat.
De periode na de kermis was voor haar nog veel leuker, zeg ze. Samen met de schutterij op pad gaan. “Dat was zo gezellig.” Enkele representatieve uitnodigingen zijn door het bestuur opgenomen om als koningspaar acte de présence te geven, legt Harrie uit. “Wij hebben dat nooit als een verplichting gezien.” Renate knikt. “Als we een dag op reis gingen, voelde dat als een warm bad. Een beetje als familie onder elkaar.”
 

q
Renate vat het samen "Ik vind het de  kers op onze taart.”

“Met de kermisdagen hobbelen ze gewoon gezellig mee.”
De herinneringen aan het koningschap hangen als denkbeeldig waardevolle schilderijtjes aan de muur. Door de coronamaatregelen is het jaarprogramma 2019-2020 deels in duigen gevallen. Het bezoek aan Londen heeft kennelijk veel goed gemaakt. Show & marchingband St. Sebastianus heeft deelgenomen aan jaarlijkse Lord Mayor’s show. De Britten zijn gek op ceremonie en tradities. St. Sebastianus was bij het feest dat sinds 1189 wordt gevierd. Dan wordt de nieuwe burgermeester geïnstalleerd. De burgemeester wordt met veel pracht en praal aan het volk gepresenteerd met een parade met versierde wagens, militaire korpsen, verklede groepen en muziekkorpsen.

En vorig jaar liep het koningspaar Harrie en Renate uut Gendt daar tussen Bij een ‘gewoon’ schutterstreffen zijn altijd veel schutterskoningen aanwezig vertelt Harrie , maar nu waren ze de enige koning en koningin. En ook nog uit het buitenland. Langs de straten stonden zo’n 2 miljoen mensen en een live uitzending op de BBC. De tevreden glimlach spreekt boekdelen. Renate vat het samen. “Ik vind het de kers op onze taart.”

Verrassing
De heersende schutterskoning zal eind augustus geen uitbundig dorp te zien krijgen. Hij verwacht wel dat families bij elkaar komen voor de traditionele kermisopstootjes als de barbecue, riefkoek en eieren bakken, koude schotel met soep en natuurlijk de Out of de Box, dé verrassing van 2020. Wat voor verassingen uit de doos komen, is ook voor de schutterskoning een verrassing.

St. Sebastianus heeft zaterdag 22 augustus een optocht door het durp op het programma staan. Volgens koning Harrie wordt het een muzikale rondgang langs schutterslocaties. Welke locaties dat zijn houdt hij graag onder de pet/kroon.
Het wordt een alternatieve kermis met een persoonlijk randje. Harrie van Moerkerk is die zondag jarig is. Koning Harrie ll wordt dan 47 jaar.

Wie had op 24 augustus 2019 verwacht dat Harrie van Moerkerk dit jaar zonder één schot te lossen schutterskoning kan blijven.  Graag zelfs! Achter de diek blief het helaas stil.
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement