Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Schaatsen slijpen  (woensdag 10 februari ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 

Het is wienter. Strenge wienter. De ieskoorts  lup  behoorlijk op. Hoewel onze iesbaon amper dicht zit zijn de fanaten al bij Nico de slieper gewès. Donderdag begon het zo zuutjes aan te lopen, zegt de man van Schoenmakerij Nico Jansen. Die willen geen tel missen ‘als’ het ijs voldoende is aangegroeid. Uut heel Lingewaard, zelfs uit Panneren komen ze al naar Gendt om hun schaatsen op tied loeischerp te kriege.

Nico Jansen begon zo’n 25 jaar geleden in Gendt met slijpen. Je kunt het best zelf, zegt een aantal schaatsbezitters. De Gendtse slieper schudt met zien kop. “Het is wel een vak.”  Ooit een schaats verknald?   Dat nooit, zegt hij monter. “Hoe zal ik het zeggen. Het is een vorm van fingerspitzengefühl en het juist afstellen van je machine.”

Slijpershoos

De ware slijpershoos  verwacht hij als het schaatsen echt los mocht komen. Tot nu toe staat zijn machine niet constant in de winkel.  Hij slijpt alle soorten schaatsen, zegt hij met trots. Maar dat vergt wel het een en ander. Dinsdagavond stond hij weer te slijpen, dan kan hij elk type in één keer verwerken. “Dan hoef ik mien machine niet telkens um te bouwe.”

Zijn winkel is in deze coronatijd gewoon open voor schoenreparaties, bestellingen afhalen  én natuurlijk voor het slijpen van schaatsen. Een essentiële levensbehoefte voor velen?
Oeps, woensdag ien de krant: “Vanaf maandag slaat de dooi in, zo voorspellen de weermodellen.”

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement