Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
40 jaar de Tichelaar: Sprookjestheater (donderdag 15 september ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 40 jaar de Tichelaar, dat mag gevierd worden. Twee dagen is er voor het feest uitgetrokken. Het is  alweer ruim veertig jaar geleden  dat aan aantal inwoners van Gendt met succes de koppen bij elkaar had gestoken voor het stichten van een school met oprichting van met het Jenaplan onderwijs. Het werd een roerige periode. 1 augustus 1982 kon De Tichelaar uiteindelijk starten met vijftig leerlingen. De Gendtse geschiedenis ligt voor de huidige IKC de Tichelaar ver weg. 2022, de ogen zijn gericht op een jubileumfeest met als thema Sprookjesfestival.

GuG heeft een dag rondgestruind. Op een kinderfeest waar de kinderen centraal staan. Het hele team speelt het sprookje Roodkapje en de wolf. In prachtige kostuums strooien ze het verhaal over het jonge publiek. Een feest zonder champagne met een rietje is geen kinderfeest.

Maar ook kinderen hebben te maken met tegenvallers. De brandweer kan het schoolslapen niet goedkeuren. De ‘slaaplokalen’ liggen mudjevol met beddengoed. Te druk, onveilig, het slaapfeest gaat niet door, oordelen de spuitgasten. “En wij dachten het nog zo goed geregeld te hebben”, klinkt het sombere geluid uit de mond van leerkracht Kelly Wissing.

Op speeltuin Hulhuizen gaat het sprookje gewoon door. De kinderen alweer aan het volgend programma. Een programma waar vrij spelen niet wordt verboden.

Het buffet op het schoolplein is een succes. Het buffet bewijst dat samen doen met ouders een feest kan zijn voor jong en oud. “Pak maar hoor, er is grei zat”, zegt directeur Jorin met een trotse lach. De tafels staan vol met culinaire verassingen.

GuG ontmoet een bekende uit de Gendtse onderwijsgeschiedenis. Charles van der Horst, de eerste directeur van basisschool De Tichelaar. Acht jaar lang heeft hij aan het Gendtse onderwijs mogen snuiven. De sfeer in Gendt was vrij conservatief. Twee soorten basisscholen? Is dat nodig? De sfeer was niet bepaald hartelijk. Zelfs het college van burgemeester en wethouders hield voor de oprichting de boot af.

Van der Horst lacht er nu om. Het gebouwtje naast Providentia was tijdelijk, weet hij nog.  Een ambtenaar zei tegen hem  dat De Tichelaar toch maar maximaal drie jaar zou bestaan. De Gendtse sfeer  drong ook bij de directeur door. Het plattelandsdurp sprak van linkse  PvdA-drammers die  op Jezussandalen liepen.  De groep werd opgehitst door import-Gendtenaren van de Dries waar als eerste grote nieuwbouwwijk veel mensen van buiten Gendt op af kwamen.
Van der Horst kent nog genoeg ‘rooie rakkers’ bij naam van het eerste uur. Wat hem is bijgebleven is dat ouders nauw betrokken waren bij de invulling en organisatie van De Tichelaar. Een betrokkenheid die bij het openluchtbuffet duidelijk merkbaar was.
 

 
 
 

Jarig!!

 
Naar de champagne
 
Naar de slaapzaal
 
Naar de speeltuin
 
Naar het buffet

 

 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement