Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Noud Bles presenteert De gelukkige roofvogel  (zaterdag 10 september ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 

 

Hoe gelukkig is de roofvogel in de gelijknamige klimaatroman? Dat kunt u zich voorstellen als u de presentatie van mijn nieuwe boek bijwoont.” Noud Bles (1945) heeft op Kasteel Doornenburg antwoord gegeven.

De Gendtse dichter, schrijver, vertaler en romancier is geen onbekende. Noud Bles is de schrijver van bijvoorbeeld De barokjager, De Poolse weg, Bevrijdingsvuur, De verborgen hand, Zoons zonder vader en is samensteller van het boek Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid. Een fragment uit De barokjager werd in 2021 gekozen als een van de mooiste wandelfragmenten in de Nederlandse literatuur.
Vandaag staat de herziene druk van zijn roman De gelukkige roofvogel uit 2009 centraal.

En dat doet hij samen met notaris François van Schaik. De Bemmelnaar mocht Bles bevragen over de inhoud van het boek. “Gendtenaar Noud Bles heeft echt een boeiende roman geschreven. Makkelijk leesbaar en een actuele klimaatroman over vooral Doornenburg en haar kasteel”, zegt hij. Van Schaik ziet dat in de romans van Bles dat er een erotische wind waait.

“Een romanschrijver mag een beetje overdrijven, maar ook niet te veel”, zei hij in zijn inleiding. De huidige klimaatverandering is geen overdrijving. De gelukkige roofvogel kon je in 2009, het jaar waarin de roman verscheen, een gedurfd verschijnsel noemen. Echter,  in De gelukkige roofvogel in een nieuw jasje is de opwarming van de aarde actueler dan ooit. Een veelgebruikt thema voor schrijvers, ook voor Noud Bles. “Zoals wij bewegen tussen hoop en vrees pendelt de hoofdpersoon in De gelukkige roofvogel heen en weer tussen de stad en het platteland. Op beide plaatsen uitzonderlijke hitte en oplopende spanning tussen vrienden, geliefden, generaties en inwoners. Is de stad het beste toevluchtsoord of overleef je beter in het dorp tussen de rivieren? Is de natuur uiteindelijk de sterkste of overwint de mens met zijn slimme bedenksels?” Een roman vol relevante vragen van de Gendtse schrijver.

Dat volgens François van Schaik door de romans een erotische wind waait, mogen de lezers  zelf ontdekken.  

De gelukkige roofvogel. 312 blz, Paperback. Prijs 22.95 euro


 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement