Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Gentenarren in de politiek?   (vrijdag 18 februari) Terug Vépé
   
 
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
De lèste pronk ien 2020
 
 
 

Gin gezeur, we gaon d'r veur. Met dit thema doen 11 carnavalisten van De Gentenarren mee aan de verkiezingen voor de Lingewaardse gemeenteraad. Is Lijst 11 een grap of serieus gezeur? De moeder van Goewan Wiecherink gelooft het nog steeds niet, zegt de ‘aankomende politicus’ zonder schroom. In het echte zottenleven zwaait de  prins carnaval gemoedelijk links en rechts de scepter over ons Sprauwenest.

Politiek en wellust naar macht moet je liggen. De 11 Gentenarren op de kandidatenlijst hebben bovenal geen ‘steek’ politieke ervaring. En dat is juist onze kracht, zegt lijsttrekker Roy Haan. “Geen verstand van de huidige politiek in Lingewaard is ons voordeel. We gaan er onbevangen in. Gin gezeur, we gaon d'r veur.”

 Het is zeker geen grap, belooft Roy Haan. Het initiatief is wel carnavalesk ontstaan. Vanwege corona kon de pronkzitting ook dit jaar niet doorgaan. Juist dit jaar had de Raad van 11 een politieke sketch in gedachten had. Politiek lijkt zo’n beetje op carnaval. Dan maar echt in de politiek, legt Haan uit. “We hadden nu toch tijd over.”

De politieke elite van Lingewaard fluistert over de Gendtse actie. Bij de VVD is het geroezemoes gehoord dat Gin gezeur, we gaon d'r veur (GGWGDV) een groep is met rechtse idealen zijn. Roy lacht. “We zijn sociaal, liberaal en integraal.” Het verkiezingsprogramma telt eenvoudigweg twee kantjes A4. Het dorpse leven springt er uit. Geen hoge windturbines en bedrijventerreinen, groen behouden en geen hoogbouw. Voorstanders van hoogbouw moeten maar naar de stad verhuizen. “Wij gaan van links naar rechts en weer terug.” Een prioriteit is om op een ‘positieve manier’ Lingewaard nog leuker te maken.

Haan is een rappe prater. Wat dat betreft kan hij de politiek in. “Het gaat goed in Lingewaard en daar zijn regels voor. Maar de gemeente kan hun regels wel aanpassen voor verenigingen die ons dorpsleven leuker kunnen maken.” Een beetje activiteit vraagt voor organisatoren al heel veul bureaucratische rompslomp voor het verkrijgen van een vergunning. En dat moet anders, vindt GGWGDV.” Het wordt steeds moeilijker iets te organiseren”, vult Goewan aan. Als voorbeeld wordt de verlichte carnavalsoptocht genoemd. Een rampenplan met mitsen en maren over veiligheid is er niks bij.

q
Als je door het gat van de grap kruipt, gaat de wind van de waarheid waaien!

Hun verkiezingscampagne houden de mannen nog onder de pet. Twee weken voor de stembusgang komt de partij met veul kabaal op het podium, zo verwacht Roy de Haan. GuG heeft het verkiezingspamflet kunnen inzien, met een waarschuwing aan alle inwoners van Lingewaard die op GGWGDV gaan stemmen. “Als je door het gat van de grap kruipt, gaat de wind van de waarheid waaien!” Zou de moeder van Goewan Wiecherink er nu vertrouwen in hebben gekregen?

Zonder een raadszetel te bemachtigen zal De Gentenarren het zotte jaar 2022 nooit meer vergeten. Hun carnavaleske grap heeft op een positieve manier de gewone minsheid (vur efkes) iets dichterbij de Lingewaardse politiek gebracht. 

 

 

 

Wie is het haasje?
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement