Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Planten De Kersenboom  (zaterdag 22 april ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 

 

   
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 

Er gaat een wereld voor ons open. De familie en aanhang van Anthoinet van den Heuij kijken hun ogen uit wat er bij de sprauwejagers aan vooraf gaat bij het planten van Dé Kersenboom. Het is niet zomaar een boom en niet zomaar een gat in de tuin graven. Het is de ceremoniële afsluiting van de uitreiking van de Zilveren Kers die Anthoinet voor haar vrijwilligerswerk bij de Tweestroom tijdens het Kersenfeest 2022 heeft mogen ontvangen. De gedecoreerde mag kiezen waar de Dé Kersenboom komt te staan. In eigen tuin, of de heilige grond voor de bieb. Het werd  thuus.

Het Sprauwejagers Gilde is sterk in traditie en hilariteit. Veel mondjes, weinig werkhanden. Bij het afsteken van het gat is er al hilariteit. “Heb je de graszoden genummerd”, wordt aan de zijkant meteen groepen. Als mieren draaien de jagers zich om het boomproject. Iedereen gaat prat over zijn deskundigheid. Dat het gat op diepte is, wordt eenstemmig over besloten. “Kan ik misschien helpen”, vraagt Anthoinet voorzichtig. Het ‘mannenbolwerk’ maakt spontaan ruimte. Arbeid afstaan is hun kracht.Het traditionele durpstheater wordt afgesloten met het aangieten van De Kersenboom. Anthoinet giet met plezier de gieter leeg. Veurzitter Guus Sommerdiek houdt zich met de omliesting bezig. De kruik met de enige echte Gendtse kersenlikeur wordt ontkurkt. De derde helft speelt zich in de woonkamer af. Met gezang, drank en mooie verhalen.  

 
 
 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement