Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Repair café       (woensdag 25 januari) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 
 

Zo’n tien jaar geleden zijn vrijwilligers van Repair café Gendt begonnen om spullen gratis te repareren. Een gift in de fooienpot is al voldoende. Wij kunnen bijna alles maken, is de lijfkreet Een nieuwe rits inzetten, of een elektrische boormachine weer aan de praat krijgen, niets is de naaisters en techneuten vreemd. Alles moet wel gebracht worden. Reparaties aan huis is niet de bedoeling.

Er wordt gelachen en gemompeld, hoe krieg ik dat klèpke nou los. Stap voor stap gaan ze de diepte in. Het licht wordt er nog dichterbij gehaald. Schroevendraaiers klikken. Stemmen overroepen elkaar. “Jeetje, dit ding is pas van 2001 en nou ligt het al hier um gereparierd te worden.” De ‘monteur’ ziet het al. Koolborsteltjes versleten. Techneuten met uiteenlopende ervaring werken aan tafel.
Even verderop is de naaitafel. Wilhelmien Schennink komt geknipte vlaggetjes brengen met het verzoek om er één slinger van te maken.  Wij kunnen alles, lacht Dinie Arts. “Behalve een nij’je rits zetten ien een jas van hele dikke stof. Die passen nie onder onze naaimachines.”

Naast reparaties zijn de vrijwilligers altijd in voor de klets. Gezelligheid staat in goud geschreven. Repair café Gendt is elke laatste woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur in Hof van Breunissen.

Landelijk

De discussie wordt landelijk steeds ruimer over het repareren van alledaagse consumptiegoederen. Kapot, dus nieuw aanschaffen was het motto. Er is een kentering. In de Nederlandse reparatiesector zin Repair Cafés in opmars.
“Deze vrijwilligersinitiatieven zijn fantastisch om meer draagvlak voor reparatie te creëren”, zegt Martine Postma, directeur van Repair Café International. “In het Repair Café ervaar je dat reparatie mogelijk is, dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat het leuk is bovendien. Maar om reparatie echt een centrale plaats in de samenleving te geven, is meer nodig.

 
 
Alweer een tevreden klant naar huis
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement