Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Opvang Oekraïense vluchtelingen   Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 

 

   
 

Wethouder Aart Slob gaf tijdens de laatste raadsvergadering aan dat de verbouwing van het pand van de voormalige sportschool is verlaat voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Naar verwacht is het pas in het tweede kwartaal 2024. De datum van de oplevering is al meerdere malen verschoven. De tijdelijke units moeten nog langer blijven staan. Raadslid Marijke van Aalten (lingewaard.NU) begint zich zorgen te maken, ook over de financiën.  

Ze vraagt schriftelijk opheldering van het college. De huur van de units waar de mensen verblijven loopt verder  door. “Ook wordt vanaf 1 januari 2023 maandelijks een marktconforme huur betaald aan de eigenaren van het pand terwijl dit pand op kosten van het Rijk voor 2,4 miljoen euro wordt verbouwd.”

Lingewaard moet een deel van de rijksvergoeding terugbetalen als de Oekraïners binnen 5 jaar terugkeren naar hun land. Na het vertrek van de vluchtelingen kan het pand worden omgebouwd in 14 appartementen en verhuurd aan inwoners van Lingewaard. De gemeente heeft een huurcontract voor 15 jaar met de eigenaren van het pand. Na  oplevering van het pand worden ‘meteen’ de units verwijderd, zo is met de gemeenteraad afgesproken. Van Aalten vraagt een bevestiging.

Van Aalten ziet financiële hobbels. “De vertraging van de verbouwing kost de gemeente extra geld. Kunnen de kosten van de huur en de energie van de units nog volledig betaald worden uit de ontvangen normbedragen per vluchteling nu deze normbedragen aanzienlijk zijn verlaagd door het Rijk?” De gemeente betaalt sinds 1 januari 2023 huur voor de voormalige sportschool, maar er zit nog geen vluchteling in. Worden deze kosten vergoed door het Rijk, vraagt ze zich af.Wethouder Slob zei tegen de raad dat de gemeente een reserve heeft opgebouwd van verkregen rijksvergoeding voor opvang van Oekraïners.

Gemeenten in Nederland hebben soms dik verdiend aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er zijn miljoenen in opgegaan. Na een forse aanpassing van Den Haag hebben gemeenten nog recht op een bedrag van 83 euro per opgevangen Oekraïner per dag.

 Marijke van Aalten is nieuwsgierig hoe het in Lingewaard zit. Zij vraagt een gespecificeerd overzicht van de ontvangen euro’s en uitgaven vanaf het begin tot heden. Het college hoort wettelijk gezien schriftelijk antwoord te geven

 

 

De tijdelijke units. Hoe lang blijven die nog staan?
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement