Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
   
 
   
Het leven op de boerderij  (donderdag 17 juni) Terug Vépé
 
 
 
 
 
 
 
Een begraven varken
Het boerenservice

De waterplas, die als startgat gaat dienen waar over enkele weken de zandzuiger te water wordt gelaten, begint schep voor schep vorm te krijgen. Op plaatsen waar alleen de halve meter dikke kleilaag is afgegraven lopen twee mannen de zonovergoten zandlaag af te struinen. Een ervan is de geboren Gendtenaar Erwin Labijt uit Nijmegen. Wellicht ook bekend als de voormalige actievoerder die tegen de zandwinning in onze polder was of (nog) is.

Vandaag staat hij als een gedreven amateur geoloog in dienst van K3 Delta bodemonderzoek te doen. Voor hem ligt een omlijnd stukje verkleurde bodem.
Op het terrein heeft een boerderij gestaan, zo is hij zeker.  
De boerderij is naar schatting  in de periode 1850 – 1890 gebouwd.

Hij wijst naar een stukje muur. Een leek ziet echter amper wat afgebrokkelde stukje bakstenen uit de steile afgegraven grond opdoemen. Daarna komt de ‘hoofdprijs’.Twee waterputten zijn deels blootgelegd. De putten moeten voor het drinkwater zeker drie meter diep zijn geweest. Hij maakt zich sterk om de putten historische verantwoord te herstellen, zodat ze straks voor liefhebbers zijn te bekijken. Het overleg hierover met K3Delta moet nog starten.

Erwin wijst over de vlakte waar straks in het water de zandzuiger het zand mag opslurpen. In de verte doen draglines en vrachtwagen het voorwerk. De geoloog wijst naar twee baksteenrode banen. Dat zijn karresporen, weet hij zeker. Voor een compleet verhaal heeft een beetje geoloog wel een rijke fantasie. “Ik zie daar de boer op zijn houten boerenwagen”, voortgetrokken door paarden over zijn boerenerf.Erwin Labijt blijft een geboren activist. Ook in dienst van K3Delta kan en wil hij zijn activistische genen niet onderdrukken. Het is wel een schappelijke werkgever, voegt hij er aan toe. Op het veld is een wilde appelboom gespot. Voor de ‘activist’ reden om meteen aan de K3bel te trekken. Een boer heeft destijds een appelkroost weggegooid, komt er met zekerheid uit. De directie van K3Delta is al op de hoogte gebracht. Die ‘waardevolle’ boom in Gendt moet in het project  straks een nieuwe plaats krijgen. En pas op, wees voorzichtig! De wilde appelboom is als een historisch  natuurgoed door Erwin aangegeven met een rood-wit  afzettingslint.

Het oude boerenleven en de baksteenindustrie in Gendt blijft voor het nageslacht springlevend, zo het streven van Erwin Labijt.

 
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door puur Gendtse bedrijven
 

 

 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Knipoog Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement