Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Laag water stremt zandafvoer K3Delta   (zaterdag 20 augustus ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
Beeld uit 2011
 

Projectleider Marten Smits van K3 Delta heeft nog een weekje vakantie. De verwachting is dat het zomerse vakantieweer hem niet in de steek zal laten. De zandwinning in de Gendtse polder loert echter op stevige regenval. Met name in Duitstand. Het transport via de Waal wordt problematisch. Donderdag werd de laagste waterstand ooit gemeten in de Rijn bij Lobith. Het water  stond op 6,48 meter boven NAP. Dat is lager dan de waterstand tijdens de extreme droogte in 2018. “Wij gaan een kritieke periode in”, zegt Smits vanuit zijn kurkdroge en zonnige Achterhoek.

De voorraad opgezogen zand  stijgt op het terrein van K3Delta met de dag. De bottleneck is de rivier. Schepen kunnen nu een derde van hun normale lading meenemen, anders schuren ze over de boden. Dat betekent drie keer zoveel schepen inzetten om het gewenste zand bij de klanten te brengen. Daarbij zijn de transportkosten vanwege de stijgende olieprijzen al behoorlijk gestegen. De meerkosten zouden doorberekend moeten worden. De puzzel wordt ingewikkeld zegt projectleider Marten Smits. 

Het kantoor van K3Delta heeft deze situatie amper eerder meegemaakt, zegt de woordvoerder. Snel zicht op gewenst stijgend rivierwater is er niet. De transportkosten stijgen wel.  Meer schepen inzetten is ook  knap lastig.  “Want iedereen heeft last van dat lage water en die hebben ook meer schepen nodig om hun goederen te vervoeren. Een flinke uitdaging dus.”

K3Delta staat voor een duurzame bedrijfsvoering. De zandzuiger is elektrisch. Het zandtransport  gaat zoveel mogelijk via de rivier, zo is de trots. Vandaag ziet GuG echter dat kolossen van vrachtwagens op het terrein met zand worden geladen. “Dat is uitzonderlijk”, reageert de woordvoerder meteen.  Een bekende klant die op stel en sprong verlegen zit om zand wordt geholpen.  

 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement