Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Start ontmanteling (maandag 14 januari) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door
Projectontwikkelaar met betrekking tot de Martinuskerk is Hugo de Baaij.
 

Het Kerkplan komt steeds dichterbij.

Voor GuG aanleiding om te beginnen met afscheid nemen van Martinus.

Met foto’s, verhalen en korte weetjes.

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De eigenaar mag het ophalen.

Het moment is bij iedereen al heel lang bekend. Maar toch. Dat de ontmanteling écht is begonnen roept emoties op. Er hangt in de Martinuskerk een bijzondere sfeer. Van weemoed én nieuwe vriendschap. Vrijwilligers van de parochie dollen in het Duits, Gendts dialect en handgebaren met Poolse mannen. Bertus van den Brink zingt met ze spontaan Latijnse kerkliederen. Er wordt gelachen. Latijn en kerk verbindt.

Ze zijn in ien ons durp om het kerkorgel te demonteren. Een voor een wordt het orgel ‘ontpijpt’. Wat een woordgebruik in de kerk, zegt Koos Buurman met een lach. Er is vandaag nog iets moois ontstaan. Een band tussen Pastoraatsgroep Gendt  en de Poolse parochie Bezvzecze.

Speciaal gevoel

De ochtend begint al vroeg. Annemarie Buurman en Bertus van den Brink hebben geen wekker hoeven te zetten. De ontmanteling ligt duidelijk aan hun hart. Annemarie heeft slecht geslapen, geeft ze ruiterlijk toe. Bertus geeft met een speciaal gevoel leiding aan de ontmanteling van een kerk waarin zijn hele levensloop ligt.

Terwijl de Poolse mannen op het koor bezig zijn, moeten de Gendtse vrijwilligers eigenlijk nog beginnen om hun draai te vinden. De kerk kan leeg, maar waar en hoe? Henk van den Brink pakt een schroevendraaier om kandelaars van de muur te schroeven. Ben Berendsen en Koos Buurman pakken de ladder om op het priesterkoor een bouwlamp van de muur te halen. Later zijn de mannen op het koor bezig om wat op te ruimen.

Bisdom

Annemarie begint met het opruimen van het secretariaat. Per 1 februari is Providentia de tijdelijke huisvesting.Waar alle spullen in de kerk naar toe gaan is haar nog niet duidelijk. Er is al heel wat dat meteen in de container is gekiept, zegt Annemarie. Er komt een moment dat een deel van de inboedel wordt weggegeven. Niet al het eigendom van het bisdom hoeft terug naar Utrecht, weet Wim van Baal van de parochie H. Maria Magdalena. Waardevol en liturgisch materiaal gaat sowieso naar het Bisdom. Maar omdat steeds meer kerken sluiten puilt het depot van het Bisdom uit. Angeren is de volgende kerk die aan de beurt is voor verkoop. Een nieuwe bestemming zoeken heeft voor de parochie meer waarde dan in een depot stoppen.
  

Het orgel is een verhaal apart. Het heeft eigenlijk geen handelswaarde, legt Van Baal uit. Ook gezien de huidige technische staat. De parochie Bezvzecze is er heel blij mee. De Poolse parochie in Gzezecin (Stettin, een stad in noordwest Polen), heeft het tegen kosten van demontage en vervoer in eigendom gekregen. Een hele klus, de pijpen worden stuk voor stuk in folie verpakt en in houten kisten gelegd.

Nieuwe kerk

Het orgel krijgt een nieuwe bestemming in hun nieuwe kerk. Anders dan in Nederland denken ze in Polen nog aan uitbreiding. De oude kerk met pakweg 50 zitplaatsen is vervangen door een nieuwe kerk met 500 zitplaatsen. Op 6 mei 2018 heeft aartsbisschop Metropolitan Andrzej Dzięga de nieuwe kerk ingewijd . Die dag kwam de droom van hele generaties van de inwoners van Bezrzecze uit. “We hebben zo lang gewacht op een tempel waarin onze hele familie, samen onder één dak, kon bidden tijdens de viering van de Eucharistie.” Op zondag zijn in Polen vijf vieringen heel normaal weet Joanna Wisniewska te vertellen. Tijdens een nachtmis op Kerstmis staan mensen buiten.
 
Joanna is de contactpersoon tussen  Pastoraatgroep Gendt en de Poolse parochie. Ze van Poolse afkomst en woont in Vucht. Zij is door een Poolse orgelbouwer gevraagd het verhuisproject in Gendt te begeleiden. De gesprekken zijn hartelijk. En dan komt er ook nog een verrassing.
 

Bertus van den Brink, Joanna Wisniewska en Wim van Baal

In de kerk staat een elektronisch orgel. Via Joanna wordt de orgelbouwer geïnformeerd of hij belangstelling heeft.  Na de eerste toetsen begint hij te stralen. Ook dat mag mee naar Polen. Je hoeft er alleen maar een stekker in het contact te steken, zegt Bertus. Het ligt anders met het kerkorgel.

Bertus van den Brink en Joanna Wisniewska voelen dat er een onderlinge band met is ontstaan. Joanna gaat het verzoek overbrengen dat Pastoraatsgroep Gendt graag aanwezig wil zijn als  het Gendtse orgel in gebruik wordt genomen. Joanna knikt, de overnachtingen zal geen enkel probleem zijn, laat ze bij voorbaat weten.

 

 

 
 

Naar het archief