Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Kerkgangers halen kerk leeg (zaterdag 23 februari) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door
Projectontwikkelaar met betrekking tot de Martinuskerk is Hugo de Baaij.
 

Het Kerkplan komt steeds dichterbij.

Voor GuG aanleiding om te beginnen met afscheid nemen van Martinus.

Met foto’s, verhalen en korte weetjes.

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De eerste ‘kerkgangers’ stonden al ruim voor aanvang aan de kerkdeuren te rammelen.
Niet om voor de Hoogmis op de eerste rij plaats te nemen, maar om hun gereserveerde kerkbank mee naar huis te kunnen nemen.

Vanaf negen uur begon de aftakeling van de H. Martinuskerk pas echt.

De een had aan een halve bank genoeg.

Velen waren dik tevreden met een hele bank van zeven meter

Sommigen gingen met twee banken aan de haal.

De teakhouten banken gaan een nieuw leven in.

De Jongens van De Klok maken er vensterbanken van. Straks kun je in het café, met uitzicht op de kerktoren in de kerkbank een potje bier drinken.

Doornenburg

Herman en Ans Buurman nemen een bank mee naar Doornenburg. Buiten in de kas krijgt de herinnering aan St. Martinus een mooie plek. De stemming bij Ans was weemoedig. Ze voelt pijn dat de kerk gaat verdwijnen, zegt ze met een triest gezicht.Het gezicht van Ineke Schouten staat er vrolijker bij. Zij staat bij háár wijwaterbakje. Hier kwam ik vroeger de kerk binnen, zegt ze met een lach. De vingers gingen meteen in het water om vervolgens een kruis te maken. Het gezin toog dan naar bank nummer 3. Hun vaste plek. Maar hoe krijg je zo’n ding onbeschadigd uit de muur, zo vraagt ze zich hardop af. Ze gaat hulptroepen halen om het stuk graniet uit de muur te peuteren.

In de tegenovergestelde zijbeuk is Geert al met een hamer en beitel bezig. Lenie van de Sant maakt van het zwarte graniet er een kunstobject van. Ze kijkt gespannen toe. Het is háár wijwaterbakje.  Ook Lenie heeft vroeger in dit bakje de vingers nat gemaakt. Links lagen de kerkboekjes, zo weet ze nog.
De blijdschap stijgt naar een nog hoger level, als Geert en Lenie beseffen dat zij de historie in gaan  die als eerste die een hap uit de Martinuskerk hebben gehaald.

 
 
 

Kaarsentafel

Jan van Huet komt binnen en blaast bijna symbolisch de laatste kaars uit.Toch heel bijzonder, zegt hij kijkend naar mensen die met kerkbanken aan het slepen zijn. “Ja, ik ben blij om dit moment te mogen meemaken. Dat maak je ien Gendt nooit meer mee.”
Jan komt zijn kaarsentafel ophalen, inclusief offerblok. Oeps, wel een beetje zwaar zegt hij. Zou er nog zoveel geld inzitten, vraagt hij zich af.
Over een tijdje kun je in de tuin van Huize Huet een kaars opsteken.

Daarna aan de overkant in de kerkbank van De Klok een biertje drinken.

 
 

Naar het archief