Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Over kerstconcerten en toekomst Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door
Projectontwikkelaar met betrekking tot de Martinuskerk is Hugo de Baaij.
 

Het Kerkplan komt steeds dichterbij.

Voor GuG aanleiding om te beginnen met afscheid nemen van Martinus.

Met foto’s, verhalen en korte weetjes.

  Foto bestellen?
 

De scheuren in muren van de Martinuskerk komen verder onder spanning te staan als zaterdag 22 en zondag 23 december een bijzonder kerstconcert plaatsvindt. En bijzonder, dat past bij het eigenzinnige pastoraat van het durp. Dat verwacht ‘onze ’pastoraatsmedewerker Annemarie Buurman. Zaterdag in een ongedwongen sfeer muziek met een hapje en een drankje. Zondag worden de bezoekers in een ultieme kerstsfeer gebracht. Het kan weleens de laatst keer zijn dat de concertbezoekers gebruik kunnen maken van de kerkbanken. In maart moet de kerk leeg zijn, want dan verwacht Hugo de Baaij van Hendriks Bouw dat de sloop kan beginnen, zo is de huidige planning.

Het gesprek vindt plaats aan de grote tafel, net buiten het kantoor van het secretariaat. Het mooiste plekje in de kerk, zegt Annemarie Buurman, de spin in het Martinusweb van de Pastoraatsgroep Gendt. De keukentafel is een geschenk van Emiel Lammers, die vanaf 1999 tot zijn afscheid als laatste pastor bijna 8 jaar in de pastorie heeft gewoond. Lammers was voor Annemarie een voorbeeld hoe hij ‘gewoon’ tussen de Gendtse gemeenschap stond.
Aan deze tafel is altied reuring. Altied gezelligheid. , legt ze uit. ”Passend in de sfeer van Emiel. De vele vrijwilligers die we hebben drinken hier altijd koffie. En geleuf mien mar dat die gesprekke weinig over God en Onze Lieve Heer gaon.”

Binnen de gefuseerde parochie Maria Magdalena is Gendt een vreemde eend in de bijt. Waarop het parochiebestuur weinig grip krijgt. En op die eigenzinnigheid zijn ze maar al te trots, weet Annemarie. De priester die alleen komt voor de eucharistie, staat in de Martinusparochie al lang niet meer centraal.
Anders willen en doen is ook te merken bij de beide kerstconcerten. Zeker op de zaterdagavond, belooft Annemarie. “Wij willen laote zién hoe je in de kerk op een andere met elkaar kun umgaon.” Vorig jaar werd met het eerste borrelconcert al de toon gezet. Het was leuk en ontspannen, met een totaal ander publiek. Heen en weer lopen, geen probleem. Ontmoeten en de klets, moet kunnen. Het was Annemarie opgevallen dat er veel jonge mensen naar de kerk kwamen. “Het wordt weer een wèrm concert. Ik zal er persoonlijk vur zurge dat de kachel flink wordt opgestuk.”

De naderende sluiting komt met rasse schreden dichterbij, zo weet ook de eigenzinnige pastoraatsmedewerker. ”Natuurlijk gaat dat ook ons aan het hart, maar dat zal de kerstsfeer niet beïnvloeden. ” Ze is er ‘heilig’ van overtuigd dat de bezoekers na afloop van het kerstconcert met een fijn kerstgevuul naar huis gaan.

Na de kalkoen en gourmet

Na de Kerst met een viering, kalkoen en gourmet komt de bezinning hoe volgend jaar verder zonder kerk. Volgens Annemarie Buurman gaat de Pastoraatsgroep actief verder. De voorkant van de kerk wordt heringericht als pastoraatsruimte in ieder geval voor vergaderingen, bijeenkomsten en koffie voor de vrijwilligers. De tafel van Emiel gaat mogelijk  mee. St. Martinus gaat zich actief in de Gendtse samenleving mengen, belooft ze.

Er zijn al oriënterende gesprekken geweest met de Protestantse gemeente Gendt. Onderwerp; oecumenische diensten en het gezamenlijk of wederzijds gebruik van de ‘kleine kerk’.  De basis is goed, zo heeft ze altijd ervaren. “In gesprekken over de oecumenische diensten merk je dat er verschillen zijn. Maar altijd met wederzijds respect.”  

 
   
Aan de kerstversiering  wordt gewerkt. Ook te zien tijdens de kerstconcerten. Zie hier voor meer info
   
 
 

Naar het archief