Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

   
 
   
Gesprekje met Trees

terug naar Vépé

 

Iedere maand klopt GuG ergens in zorgcentrum St. Jozef aan voor een gesprekje. Zomaar een gesprekje met een boeketje van Bloemsierkunst de Gent.

April

Trees Leenders Oteman (87) laat haar dagelijkse ochtendbezoek aan het restaurant er graag aan voorbij schieten om de gast te verwelkomen. Het gesprekje ziet ze als een welkome afleiding. En zoals bij een gastvrije oma hoort, in de kast ligt altijd wel een lekkere koek.

De roosjes in het boeket krijgen de meeste aandacht. Prachtig hoor, zegt ze met een glimlach. Een geschikte vaas kan ze zo snel niet vinden. Dan maar even de gootsteen met water vullen. Haar dochter komt nog. Die kan het boeket wel in een vaas doen, weet Trees.
Heeft ze wel een geschikte vaas, vraagt de gast. “Door de verhuizing heb ik veel spullen niet kunnen meenemen.” Twee maanden geleden heeft ze afscheid genomen van haar ruime woning in de Europalaan.

Aanvallen

Op advies van haar kinderen. Want na de inbraak voelde ze zich niet meer veilig in eigen huis, zo begint ze haar uitleg. Terwijl ze op de slaapkamer was, hoorde ze een inbreker in haar woning. “Mijn eerste reactie was de slaapkamerdeur op slot draaien.” Het liefst had ze de insluiper met een hard voorwerp willen aanvallen.

Na de inbraak mocht ze van de politie geen pepperspray aanschaffen, zegt ze met een ondeugende lach. Maar de impact was groot. Ze vindt haar dochters Ellen en Manon soms wat overbezorgd, maar is blij hun advies te hebben opgevolgd. “Ik voel me hier veilig. Maar ook, ik word door de mensen die hier werken zo verwend.”

Na twee maanden is Trees aardig ingeburgerd. ’s Morgens gaat ze met bewoners in het restaurant koffie drinken. De gezelligheid en vooral de klets met leeftijdsgenoten zijn belangrijke pijlers voor haar levensgenot. “De oudjes hebben allemaal wel wat vervelends achter de rug. Het is fijn om er samen over te kunnen praten.”

Maar ze wil meer dan kletsen. Stilzitten is er niet bij, hoewel ze nog steeds herstellende is van een verbrijzelde schouder. In 1984 opgelopen door een zware val op een harde stenen vloer, zegt ze zonder te klagen. Als het even kan gaat ze binnenkort haar hobby weer oppakken.
Boetseren zal door haar slechte schouder niet meer lukken, maar schilderen wel, zegt ze opgewekt. Haar blik staat weer op ondeugend. “Zou bij de schildersgroep er ook plaats zijn voor oude mensen?” Daarnaast denkt de levenslustige ‘oude dame’ er sterk over na, om samen met haar buurvrouw in Hof van Breunissen computerles te volgen. Ze heeft op de computer haar geboortehuis gezien.

Millingen

Op tafel staan tussen de foto’s van haar kleinkinderen een foto van haar overleden man Tonnie Leenders en haar vader. Ze is opgegroeid in Millingen, legt ze uit. Daar heeft ze tijdens een kermis haar man leren kennen. In 1960 trouwde ze en volgde haar man om in Gendt te wonen. Toch blijft haar geboortedorp een speciaal plekje houden. En in het bijzonder haar geboortehuis aan de Zeelandsestaat. Ze heeft een fijne jeugd gehad, zo laat ze tijdens ons gesprekje vaker weten. Met trots praat ze over haar vader die het huis heeft getekend en gebouwd.

30 april is Trees jarig. Dan gaat ze met haar kinderen terug naar Millingen om te zien hoe de woning er nu bij staat. Terug naar de periode met hele fijne jeugdherinneringen.

 
 
GuG bezoekt elke maand een bewoner van zorgcentrum St. Jozef voor gezellig gesprekje. Dankzij Bloemsierkunst de Gent komt GuG met een boeketje!
 

Foto Bestellen 

 
 

 

 

 

 

 
 
 

Archief  boeketje