Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Corona.  35.000 kwaliteit naar de stort     (zaterdag 21 maart ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
Voor de verkoop in juni
 
 
 
 

De media staan er bol van. Corona, menselijk leed, onzekerheid en een teruglopende economie. De bloemen- en plantensector ligt op zijn gat. Dagelijks verkoopt Royal FloraHolland in Aalsmeer zeker 30 miljoen bloemen en planten, maar door de uitbraak van het COVID-19-virus is het kommer en kwel bij de grootste bloemenveiling ter wereld.

"Momenteel gaan er ontzettend veel hoogwaardige bloemen en planten verloren doordat de handel door de coronacrisis grotendeels stilligt. Dit is verschrikkelijk om te zien", meldt  Royal FloraHolland-topman Steven van Schilfgaarde in een persbericht. Het aanbod wordt vernietigd.

Die situatie is ook in ons durp voelbaar. GuG ging op bezoek bij Bert van Deelen van Kwekerij Arnhem-Nijmegen. Normaal is het in maart een drukte van belang. 4 personeelsleden werken zich dan uit de naad om de geteelde Saint-Paulia’s  Bloomies weg te werken. Vandaag kan Bert ruim de tijd nemen voor een bak koffie. De Hollandse export naar het buitenland is met 95 procent gekelderd, zo weet hij.  “En waar houdt het op. De toekomst is voor velen erg onzeker geworden.” Voor de sector zijn maart en april dé maanden waar je klappen voor je jaaromzet moet maken.

Achter de verkoopruimten staan de kassen vol met kleurrijke Kaaps viooltjes, klaar om geleverd te worden. In een mum van tijd is bij de  branche en ook bij Kwekerij Arnhem-Nijmegen de zonnig lente omgeslagen in een kille winter. 35.000 Kaaps viooltjes , zelf opgekweekt van stek tot plant, zijn gedoemd om doorgedraaid te worden. Ook het storten moet je zelf betalen, voegt Bert er gelaten aan toe. De kassen moeten leeg zijn om ruimte te geven voor de volgende kweek cyclus. Voor zomerbloeiers bestemd voor de particuliere verkoop in juni.
“Mijn grootste probleem is dat je als ondernemer hier niks aan kunt doen.” Hij pakt een Kaaps viooltje “Moet je eens kijken. Wij hebben dit jaar echt een súper topkwaliteit. Ik kan het niet aanzien als zoiets opgeruimd moet worden. Daarom hebben wij een hele leuke actie op touw gezet , voor alle verpleegtehuizen , voedselbanken etc. in de omgeving van Arnhem-Nijmegen worden nu voorzien van deze prachtige plantjes. Heel veel spontane actie, hele groepen die nu door het gele gebied rijden om vooral de mensen die het hardst getroffen worden te helpen

Vorig jaar heeft kwekerij Arnhem Nijmegen stevig aan de weg weten te timmeren bij de landelijk opererende  evenementenbureaus. Menig festival werd aangekleed met bloemen en groen uit Gendt. Vrachtwagens vol, zegt Bert. “Tot nu toe geen enkel telefoontje.” Het seizoen is voorbij. Om klaar te zijn voor de (mogelijke)  festivals die in de zomer plaatsvinden, zou Bert van Deelen nu moeten beginnen. Maar niet alleen Gendt, Nederland, Europa maar de hele wereld is in onbekende wateren terecht gekomen.
In april bestaat Kwekerij Arnhem-Nijmegen 4 jaar. Het feest is afgelast. In 4 jaar tijd heeft Bert van Deelen een florerend  bedrijf neergezet.  Hij is er vast van overtuigd dat het 5-jarig jubileum wel gevierd kan worden.

 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement