Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Erbčze  van de kouwe grond Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door  Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Op de dijk wappert bij het bord aardbeien te koop de Hollandse vlag. Wie de pijl volgt ziet bij aardbeienautomaat meteen de Gendtse vlag wapperen. Op de diek is de vlag bedoeld vur alle Duitsers die hier vurbi’j komme, legt Theo Meijer met een voorzichtige glimlach uit. Het zijn voor buitenlanders Hollandse, voor mensen uit de buurt erbčze van de kouwe grond uut Hulleze. En zoals Theo en  Dorien al jaren verkondigen: “Een aardbei hoort te smaken zoals een aardbei hoort te smaken, lekker sappig en een volle smaak.” GuG  is benieuwd en bezoekt Theo Meijer Fruit. Gevestigd  op een nostalgische locatie die bijkans doet denken aan een  historisch  fruitmuseum. Katten struinen op het erf, hoogstamfruitbomen,  en heerlijk plat praoten over durpse gebeurtenissen. Natuurlijk ok over erbčze.

Jazeker zit er verschil in. Kiek maar eens naar hoeveul rassen d'r zien, doceert de bovenmeester. Het eerste nieuws is al binnen. De kleur, hard tot zacht van structuur, vorm, van zoet tot zeer zoet. Vroege en late rassen. Maar dat niet alleen. De grond is belangrijk, zo niet bepalend laat de hobbyteler weten. Dorien brengt ondertussen koffie en beschuit met aardbeien. Zonder suiker, want ze zijn al heerlijk zoet. Het gesprek gé over van alles en nog wat. Van heden tot vroeger.

Een gesprek onder de boom, met uitzicht op  het aardbeienveld en de aardbeienautomaat,  geeft al een vakantiegevoel. Passanten wachten op hun beurt om een bakje met aardbeien uit de automaat te ‘trekken’. Rudy Vos komt buurten om wekelijks te kijken wanneer hij kersen kan komen plukken. De Vroege Duitsers zijn al behoorlijk gekleurd.  Rudy schat dat hij direct na Pinksteren aan de slag kan. Theo verwacht dat de “Leer iets laoter tegen de boom gé.” Het wachten voor Rudy wordt beloond.  Ook bij kersen ien Hulleze pruuf je de smaak, zoals een kers hoort te smaken, zo wordt verzekerd.

 Waarom heeft Huissen Zand zich kunnen ontplooien tot een tuinbouwgebied met kwaliteitsproducten? Theo wacht niet op antwoord en vervolgt.  “De minse waren niet gek en begonnen niet vur niks met groente.” Op  de zandgronden van 't Zand werd  eeuwenlang tabak geteeld. Vanwege de grond werd de omschakeling naar groenten en fruit een succes.   

Aardbeien van de koude grond telen begint nostalgisch te worden, zo denkt Theo. De kassen nemen het over. Google laat weten dat het aantal aardbeientelers in 2017 met bijna de helft is afgenomen in vergelijking met tien jaar geleden. De productie in die periode steeg wel met 47 procent tot 57,5 miljoen kilo.

Hij weet zich nog te herinneren dat hij met zijn vader op Bergerden een aardbeienteler heeft bezocht. “Pa keek zien ogen uut dat zelfs bove hum erbčze konden groeie.” Tijden veranderen. Voor een hobbyteler is het een aardig tijdverdrijf.  “Als ik nu zou moeten beginnen zou ik het anders doen.”  De weersinvloeden brengen de nodige  risico’s met zich mee. Het plukken is erg arbeidsintensief weet Theo uit ervaring. “Nostalgie is hartstikke mooi, maar het gif vul meer werk.”

Klagen doet hobbytuinder allerminst. Hij werkt in ploegendienst bij de Nijmeegse chipfabriek NXP.  In een afgesloten ruimte, mondkapje op en beschermende kleding aan. Hij geniet in zijn vrije tijd  dan dubbel op zijn historisch  fruitmuseum. Van de frisse buitenlucht, de natuur en zeker de contacten. Tijdens ons gesprek is het een komen en gaan van mensen.

Het aardbeienseizoen duurt nog zo’n pakweg vijf weken. De kersentijd komt er aan. En dat is echt de gezelligste periode van het jaar, zeggen Theo en Dorien.
 

Dorien mot de automaat wjčr bijvullen.
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement