Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Praotje ien ut mini-bos    (vrijdag 29 november) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een Gendtse Vriend
 
 
 
 
 

 

 

 

Kos ok tien euro

Gruun van bove, blauw van ondere

Ze doemen weer op, bordjes met kerstbomen te koop. Menig veertiger kan zich het mini-bos aan de Olyhorststraat van wijlen Bart Hartjes nog herinneren.  Hét Gendtse verkooppunt van vers gekapte kerstbomen of met kluut. Voertaal Gèndts.

Nostalgische gevoelens doemen bij GuG op bij de advertentie van Theo en Dorien uut Hulleze. Kerstbomen te koop. Niks handel van in- en verkoop. Ok wjèr kerstbomen van het land en vers van de schup.

Praotje


Het mini-bos ien Hulleze is vul kleiner, maar het toeval speelt dat de beleving hetzelfde is. Bart kon mooi vertellen. Het praotje blief. Theo doet voor hem niet onder. Een kerstboom kopen bij Theo Meijer Fruit kost meer tied dan geld. Het mini-bos van Bart besté nog steeds, weet Theo te vertellen. Eigendom van Sjaak Hoogveld. Nee, niet vur de verkoop. Sjaak laat ze groeien. “De stammen zien zò dik dat je er un huus van kun bouwe.”

Hij heeft aan Bart fijne herinneringen overgehouden, zegt hij. Zijn vader Gert kwam bij Bart al kerstbomen kopen. Voor een kerstboom werden  vooral vroeger mannen op pad gestuurd. En dat ging niet altijd even goed. Theo weet zich te herinneren dat zijn vader met een loei van een kerstboom thuis kwam. Zo groot dat die zelfs niet door de achterdeur kon.  “Vul te hoog en de bomen waren vroeger ok nog vul brè’ier.” Twee keer moest de zaag er aan te  pas komen om de kerstboom geschikt te maken voor de huiskamer.  

Nu staan er in zijn mini-bos Picea omorika’s. Wat? Servische sparren, vult hij lachend aan. Een smal opgaande spar met naalden die zijn groen aan de bovenkant en blauw aan de onderkant.  

Bij Bart Hartjes moest je vroeger bij nat weer dur de zud  een kerstboom uitzoeken. Theo heeft voor zijn klanten een stel leerze klaor staon.  

 

 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement