Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Zaaidag voor bijen en vlinders (maandag 22 februari) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De landelijke zaaidag voor bijen en vlinders is een initiatief van de landelijke Bijenstichting.

Voor Comité Hulhuizen200 een reden om hier op in te haken. En dat willen ze graag laten zien en horen.

Het wordt een bloemenzee. Volgens Jos van Betuw staat in juni hééél Hulhuizen in bloei.

En dan? héél Hulhuizen zoemt. Hééél Hulhuizen is dan het Mekka van Lingewaard voor smikkelende bijen.

Wilco Witjes van Hulhuizen200 straalt. Prachtig toch, zegt hij in een reactie. ’t Hof is het centrale punt dat het redden van bijen en vlinders onder de aandacht brengt. Wethouder Helga Witjes komt uit Doornenburg om het bijenhotel te onthullen.

Keuvelen

Er zijn informatiekramen, bewoners met hun kinderen zaaien op een schouw pad van Waterschap bloemzaad.  Het grut springt op een luchtkussen. Volwassenen keuvelen op straat. Maar niet over de bijen.

Eerder dit jaar konden mensen zich melden om in Hulhuizen mee te doen met de landelijke zaaidag.
Met als doel op eigen erf een Mekka te maken voor bijen en vlinders.

En dat moet ook, zeggen deskundigen. Het is alarmfase rood voor de natuur en de biodiversiteit in Nederland. Recent onderzoek duidt erop dat in de afgelopen 27 jaar, 75% van de vliegende insecten is afgenomen.

Succes

Volgens Jos van Betuw is de actie nu al een gigantisch succes. In Hulhuizen hebben bewoners samen 2.800 vierkante meter ingezaaid.  Yvonne Hageman heeft ook een zakje gekocht. Voor het tweede stukje op hun erf, zegt ze erbij. Ze had al bij het huis een ‘stukje’ ingezaaid. Zij ziet het belang van bijen ook in. Dat Wouter over hun weiland trekt om ‘onkruid’ weg te halen, is van een andere orde.

Bijen zijn er dol op, weet ook Yvonne. Op ons naastgelegen weiland groeien paardenbloemen genoeg, zegt ze met een lach.

GuG wordt stevig onder handen genomen door Joop Dahm, houder van solitaire bijen uit Bemmel. Onlangs was er een informatiebijeenkomst over deze dag. GuG beweert in het verslag  dat solitaire bijen steken. Dat is niet waar, zegt de Bemmelnaar alsof hij door een wieps is gestoken. Bij het bijenhotel geeft hij het bewijs. Kinderen mogen de ‘menslievende’ diertjes loslaten. Niemand is gestoken. GuG blijft op afstand van de solitaire bijen en Dahm.

Ooievaarsnest

Hulhuizen krijgt het voor elkaar om vandaag weer in beeld te komen. Geen wonder. De activiteiten met een positief verloop stapelen zich op. Wethouder Helga Witjes is electoraal kind aan huis. Wilco Witjes reageert  nuchter. Het ooievaarsnet en nu deze happening zijn bijkomstigheden, zegt hij.

Hulhuizen200 heeft een aantal vaste evenementen. Nieuwjaarsreceptie, najaarsfeest en met Pinksteren Klootschieten. 10 ploegen hebben zich al ingeschreven, waarvan 2 uit Gendt. De inschrijving sluit bij 16 inschrijvingen. Het parcours is teruggebracht van 4 naar 2,6 kilometer. Niet door de polder maar dwars door Hulhuizen.

Hoop werk

Witjes: “Het comité blijft de vaste onderdelen organiseren zolang de mensen in Hulhuize het leuk vinden.” 
En dat liek al een hoop werk. Het comité Hulhuizen200 heeft er de handen vol aan. Ze vergaderen elke maand, zegt de veurzitter. Ien Concordia. De huuskamer van Hulluse. “We hebben nie elke maond wat te regelen of te bepraote, maar het is altied bar gezellig.”

 

 
 

Naar het archief