Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Paarden- en ponykeuring  (dinsdag 30 augustus) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Vrienden van GuG
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vroeger, héél vroeger zaten de paarden- en ponyhandelaren op het terras van café ’t Centrum rond negen uur  al geruime tijd aan de borrel. De handel werd besproken en sterke verhalen verteld.  Om die tijd druppelen vanochtend de bezoekers van de paarden- en ponykeuring achter de drankhekken. Er was een duidelijke scheiding in de belangstellenden. Je had kénners die wisten van dieren met vier benen en een hoofd en minse die puur vur de klets en ontmoeting waren gekomen.

Het bestuur van de Gendtse paarden- en ponykeuring strijdt al jaren om de bezoekersaantallen. Het zou mooi zijn om de ruim honderd jarige traditie te kunnen behouden. Dit jaar is de inschrijving voor de keuring beduidend hoger, weet voorzitter Pieter van den Broek. Met name de Friese paarden waren vandaag opvallen veel aanwezig.

Het huidige bestuur heeft de straathandel aan het touw op tijd afgeschaft. De Bemmelse ponymarkt bijvoorbeeld heeft zijn handel dit jaar fors zien dalen. Van 550 tot 600 paarden en pony's in 2019 naar 250 dit jaar.
Maar Gendt moet ook oppassen, zegt een doorgewinterd jurylid, Hij kent het oude Gendt op zijn duimpje en jureerde al toen de jury nog (verplicht) met de traditioneel bolhoed in de ring stond. Hij kijkt naar Wim Bouwman uit Doornenburg. Als die ermee stopt heb je zo maar tien pony’s minder bij de keuring, weet hij. Hij geeft de traditionele keuringen in Nederland nog zo’n tien jaar.

Geen gunstige conclusie, maar ien de zanderige Durpstraot was hiervan weinig te merken. Er werd gestreden om de hoogste geldprijzen en de grootste bekers. Sara Ederveen was na een prijsuitdeling een paar keer glunderend terug in de ring te zien
Buiten de dranghekken staat een groepje ‘agrarische oudheden’. Ze praten niet over de keuringen. Ze houden de Gendtse traditie van de durpsklets ien ere.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De jaarlijkse Ponyprijs is gegaan naar Theo Witjes. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor het Friese paard.
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement