Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Keuvelen met  50-jarige jubilaris Terug Vépé
   
 
Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt en de camping? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent of camper op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap. Dit keer een bijzondere gast. Joke Geltink heeft als langste gast afscheid genomen.

Keuvelen met Joke Geltink, 50 jaar campinggast

Vijftig jaar, een halve eeuw mensenleven. GuG duikt met een nostalgisch durpsgevuul in de Gendtse historie. Het campingaltaar dwingt me terug naar de Hulhuizense Omdracht. De laatste processie telde zo’n 1.500 mensen.

Op scheepswerf Vahali stond de kapel. Jaarlijks moesten werfarbeiders de kapel schoonmaken, want de Mariakapel diende als opslagruimte. in 1964 werd het afgebroken.

Volgens overlevering zijn de processies toen nog vier jaar doorgegaan. In 1964 was het echtpaar Gerus en Thea Cornelissen op het voormalige processieterrein een camping begonnen. In 1968 zag men in dat het niet langer waardig was daar processie te houden, omdat de gelovigen tussen de campinggasten in bikini door moesten lopen.
De 50 jarige campinggast staat met haar caravan direct naast het altaar en het zwembad. Het bezoek is op afspraak, want Joke Geltink (71) is niet meer dagen achter elkaar in Gendt. GuG spreekt haar enkele uren eerder voordat de jubilaris en haar nieuwe partner door Roger Cornelissen en Anciëlla Tap worden gehuldigd.

 Camping Waalstrand loopt als een rode draad door haar levensloop. Begonnen met een tentje bij de caravan van haar schoonfamilie, het overlijden van haar man 4 jaar geleden tot de kennismaking met Jaap (73).  Ze sluit voorgoed de deur van haar 30 jaar oude stacaravan. Afscheid nemen van Roger en Anciëlla is moeilijk, zegt ze. Twijfel is er niet. Het is een mooie tijd geweest, maar met haar vriend is het de hoogste tijd voor nieuwe plannen met gezamenlijke interesses. Reizen en fietsen, want Jaap heeft ook het fietsplezier ontdekt.  
Ze wonen in een appartement in Malburgen met een riant uitzicht over het water. Jaap knikt. “We wonen vier hoog. Hoog genoeg voor een mooi uitzicht over de natuur en de Neder-Rijn en niet te hoog om fietsers over de dijk nog te kunnen herkennen.”

40 jaar heeft het echtpaar in Huissen gewoond en een sportzaak in Arnhem gehad. En dan in Gendt op de camping? Ze lacht, een winkelier had toentertijd minder vrije tijd. Alleen zondags hadden we vrij, zegt ze. “Dan is het handig dat je dichtbij naar een camping kunt

 

Joke heeft een spiekbriefje gemaakt, want 50 jaar campinggeschiedenis is niet niks. Het gezin met twee meiden en een zoon heeft het hele parket van ’buitenhuisvesting’ meegemaakt. Van een tentje op de plek bij de schoonouders tot de huidige stacaravan op een vaste plaats.  Vroeger bestond de huidige luxe nog niet, verzucht  Joke. “De oude tijden waren anders.” Ze zoekt naar de juiste woorden, want nu is het óók gemoedelijk en gezellig.  De goeie ouwe tijd is een gevoel, vult Jaap aan.  Joke: “Als er hoog water kwam, hielpen mensen elkaar allemaal om de caravans naar een hogere plaats te brengen.” 

 
q
De schuur van Concordia: Campingbewoners konden vroeger al daldéje.

Ze staan nu naast een prachtig zwembad. “Onze sportzaak heeft vroeger het eerste zwembad aan Gerus en Thea Cornelissen mogen leveren. “Zo’n rond opbouwbad, weet je wel.”
Oude tijden herleven.  Namen van campinggasten, soms met hun woonplaats, komen op de praattafel. Enkele vrienden zijn overleden, zegt ze op een lichtelijk betreurenswaardige toon.
Er heerst een opgewekte toon wanneer ze zaal café Concordia ter sprake brengt. Een cafésfeer die nostalgisch gevoelens oproept. Een gezellige ontmoetingsplaats met een biljarttafel. En dan ‘De schuur’ Joke tipt het ‘bruisende nachtleven’ aan.  De schuur van Concordia was een feestschuur! Jaap luistert aandachtig. De schuur werd ook gebruikt voor feesten en partijen, maar ook de disco kwam aan bod. Tot na middernacht was niet uniek. Dit was genoeg om een indruk te krijgen. Campingbewoners konden vroeger al daldéje.

Camping Waalstrand en het dorp heeft ze zien veranderen en groeien. Daar stonden populieren en liepen koeien, wijst ze richting de polder.

Goeie ouwe tijd

De goeie ouwe tijd blijft het gesprek. “Iedereen zei goede dag tegen elkaar.” Gendt heeft ze daarom ervaren als een gezellig dorp. Het Kersenfeest en ‘natuurlijk’ de kermis moeten genoemd worden. 
En nu zeggen ze gedag tegen Gendt en Camping Waalstrand. Plannen hebben ze genoeg. ‘s Winters in Spanje overwinteren, zo staat al vast. Jaap is van Indonesische afkomst. Als driejarig jongetje kwam hij op de boot naar Nederland. De herinnering aan zijn geboorteland komen van zijn ouders. Met zijn moeder is hij naar Bali terug geweest. “Ik kon me toen van het land niets herinneren, maar kreeg bij aankomst toch een brok in mijn keel.” De bedoeling is om straks samen met Joke voor vier weken vakantie de Atlantische Oceaan over te vliegen.

Het fietsen in eigen land blijft, verzekeren ze beiden. “Het zal best weleens gebeuren dat we langs fietsen. Roger en Anciëlla zijn zulke aardige me

 

Eigen foto
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

Naar het archief van de camping

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

 
function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // -->