Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Keuvelen met  Joop en Eveline Vedder Terug Vépé
   
 

Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt en de camping? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent of camper op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Keuvelen met Joop en Eveline  Vedder

De nasleep van het hoge water heeft de camping geamputeerd. De sompige bodem wil door de regenval maar moeilijk opdrogen, zegt Roger. De stacaravans zijn wel terug op hun plek langs de rivier. Ook de gasten die tijdelijk een hogere plekje konden krijgen zijn weer terug. GuG zoekt voor het maandelijkse gekeuvel het hoger op.  Anciëlla kijkt het gastenboek naar een kandidaat. We hebben een echtpaar die in een huurchalet zit. Da’s misschien wel leuk, zegt ze. De man kwam naar Camping Waalstrand voor de rivier en wat reuring.

Op weg naar de stacaravan is het inderdaad rustig. Twee peutermeiden op een skelter en Roger op zijn tractor zorgen als enige voor reuring.  Benieuwd hoe de campinggasten reageren. 

De kennismaking verloopt gastvrij. Amper voorgesteld zit ik aan de koffie. Het keuvelen gaat over dagelijkse en maatschappelijke onderwerpen.  Over grootouders zijn tot een samenleving die niet meer vrij komt van digitale beslommeringen. Joop heeft een afkeer van een vingerveegtelefoon.De sfeer is goed om de iets wat ondeugende vraag op tafel te leggen. ”U had met de komst naar deze camping meer reuring verwacht?”  Joop Verder (71) kijkt niet vreemd op. Vorig jaar zijn ze tijdens de 4-daagseweek hier op bezoek geweest, antwoordt hij met zijn prachtige zware brombeerstem. “Maar we hebben het dit jaar evengoed naar onze zin.”  Eveline is het met haar man roerend eens. Het weer is goed en ze zitten op een supermooie camping. De ‘brombeer’ oogt als de rust zelve en laat keuvelend weten dankbaar te zijn wat de aarde biedt.  “Het is inderdaad rustig door het hoge water, maar je moet nemen hoe het is. Moet je eens kijken. Uitzicht op de Waal. Wat wil een mens nog meer.”

Water

En alweer hebben we campinggasten gevonden die nauw verbonden zijn met het water. De vader van Eveline (69) was schipper. Joop begon al jong zijn werkzame leven op de binnenvaart. Na drie jaar vond de matroos de lange werkperioden welletjes en kwam weer aan de wal. Op 63 jarig leeftijd ging hij met  pensioen met een 35-jarige  loopbaan als kraanmachinist in Hoevelaken, en weer met lange werkdagen, komt er achteraan. Maar, je bent altijd onder de mensen en altijd weer op andere (bouw)locatie.

Terug naar het water. Ze wonen zelf aan de rand van Nijkerk. De stad promoot zich als het gebied aan het water.Joop volgt de Waal dus met boven gemiddelde interesse. Als de duwkolos
Veerhaven VIII met zes bakken vol kolen of ijzererts voorbij komt weet hij nauwgezet te vertellen dat deze krachtpatser zich met drie motoren van elk 1850 pk voortstuwt.Wanneer er een vrachtschip voorbij komt met 2 gigantische pilaren voor windmolens, krijgt het gekeuvel een andere wending. Joop verfoeit windenergie op plaatsen die het landschappelijke  karakter en rust vergallen.

Eveline kijkt over de Waal en wijst ons op de groene strook aan de overkant. Beiden is een mooi landschap ze veel waard. Ze kennen het gebied als ondernemend fietsend al aardig. In een zucht noemt Joop Nijmegen, Arnhem en de woonkernen van Lingewaard op. Zes jaar hebben ze op De Grote Altena in Oosterhout gekampeerd. Dit is het tweede jaar op Waalstrand.

Hun thuis is een historische stad met veel waterrecreatie. Met een bescheiden blik wordt een oordeel over rustige Gendt gevraagd. Joop mist door corona de durpse reuring van vorig jaar. Maar daar is overheen te komen. Een mooi dorp, zeggen ze bedien.  Je kunt alles krijgen wat je nodig hebt, zegt Joop. “Een goede bakker, een goede slager buurman en bij Weijs kun je een heerlijk ijsje eten.” Om te eten weten ze het terras te vinden. Zelfs Boerderijwinkel de Geer is ze niet vreemd.

Het is niet mogelijk om de vriendelijke brombeer aan het brommen te krijgen. “Als ik iets niet wil zeggen, dan zeg ik het niet.” Eveline weet dat. Volgens jaar komen ze samen graag weer naar Camping Walstrand. “Roger en, hoe heet ze, Anciëlla, zijn zulke aardige mensen.” Dat straalt door naar de sfeer op de camping.  Joop vindt het opvallend dat mensen die op een vaste plaats staan, ook hun bij elke ontmoeting goede dag zeggen.  De Vedders uit Nijkerk zijn hun hele trouwdag ervaren kampeerders in binnen- en buitenland. In de tent, caravan en in een stacaravan. “Ik vind dat deze camping zeker in onze top 3 staat. ” Eveline vult aan dat ze volgend jaar graag terugkomen. “Dan vragen we een stacaravan met 2 slaapkamers.”  De 13 en 14-jairige kleinkinderen willen dan graag bij opa en oma logeren.

 

Met soms een buitje is het op Waalstrand goed vertoeven

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

Naar het archief van de camping

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

 
function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // -->