Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Keuvelen met Theo en Miny Hoekjan Terug Vépé
   
Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent, camper, stacaravan of huurchalet op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Keuvelen met Theo en Miny Hoekjan

We leven in een anderhalvemetersamenleving. De zomer 2020 gaat de geschiedenis in van het coronajaar. Nederlanders hebben massaal gekozen om niet of in eigen land op vakantie te gaan. Er zijn geen beperkingen binnen Nederland om te reizen, zegt de overheid. “Het is wel belangrijk om drukte te vermijden, dus houd daar rekening mee bij de keuze voor uw bestemming. Denk ook eens aan andere regio’s of steden in plaats van de grote toeristische trekpleisters.” Grote steden als Amsterdam en Rotterdam? Zandvoort en Scheveningen? Besmettingen in Amsterdam per 100.000 inwoners is 144,1. Besmettingen in Lingewaard per 100.000 inwoners ‘slechts’ 8,6.
Mwah! En zo denken meer mensen er over. Camping Waalstrand is volgeboekt. Er is bij de receptie veel vraag naar huurfietsen om de regio te verkennen. Op het terras van Concordia genieten Gendtenaren en dagjesmensen van het uitzicht op de Waal. Ze eten wat en sommigen bestellen een tapbiertje Hulhuizer. Gendt in pure vakantiesfeer. GuG is op zoek naar mensen die in ons dorp vakantie vieren.

Het is zaterdagochtend. Bij de receptie is het een komen en gaan van gasten die hun caravan achter hun auto hebben geknoopt om naar huis te gaan en gasten die aan het begin staan van een heerlijke vakantie aan de Waal. GuG is chauvinistisch op zoek naar Gendtenaren. Bij een stacaravan is een Gendtse vlag te zien! Die heb je al gehad zegt Anciëlla die GuG graag bijstaat in de zoektocht. Ze heeft voor GuG een ‘leuk stel’. Een echtpaar Hoekjan uit Limburg. “De man heeft nog met mijn vader gevolleyd!”
 
q
Stads keuvelen met een geboren Nimwegeneur

De genoteerde staanplek aan de Waal blijkt leeg. Ze zijn net vertrokken zeggen de linkerburen die aanstalten maken om hun caravan rijklaar te maken. Ik ben op zoek naar een echtpaar uit Limburg, zo wordt lichtelijk ontredderd gevraagd. “O, die mensen van de Gendtse kermis?” Op dat moment komt de Limburger aangelopen. Leuk, kom verder zegt hij gastvrij. Hij kent Waalstrandvrienden die al eerder in deze rubriek hebben gekeuveld.

Het wordt een bijzondere ontmoeting met complexe lijntjes naar familie, vrienden en Gendtse durpsgenoten.
Stads keuvelen met een geboren Nimwegeneur (74) die met moeder (geboren in Gendt) broer en zus in 1962 in Gendt kwamen wonen nadat zijn vader door een verkeersongeluk was overleden. 49 jaar geleden trouwde hij met het djènje van Driessen uut de Meulestraot die in Limburg haar voertaal blijft koesteren.

Als we ons nestelen is Miny in de caravan aan het rommelen. Als mannen onder elkaar kijken we naar de scheepvaart. De stevige wind maakt het water onrustig. Een dwalende speedboot op de kop van de krib lijkt stuurloos. “Als ik hier zo zit kan ik een boek niet uitlezen, zegt hij. De rivier blijft mijn aandacht trekken.” Moeiteloos bepaalt hij het gesprek. Het wordt keuvelen over Gendt. Jaartallen en dorpsgenoten volgen elkaar razendsnel op alsof hij het verenigingsblad van de Historische Kring Gente binnen handbereik heeft. Samengevat in twee hoofdstukken.

Hoofdstuk 1: scheepswerf Vahali

Er ontstaat een klik als de bezoeker vertelt dat hij zijn werkzame leven op scheepswerf Vahali begon. Op zien Gèndts, de roesbult. Maar dat verstaat hij niet. Heb jij er nog gewerkt toen de urker kotters zijn gebouwd? Na een bevestigend antwoord neemt Theo het gesprek enthousiast over. Hij begon in 1965 als jongste bediende bij Van Hasselts Baggermaatschappij, waarvan het kantoor naast de werf stond. Hij ontmoet Miny op de Doornenburgse kermis, trouwt en nemen beiden actief deel aan de Gendtse samenleving. Theo neemt de bezoeker mee toen hij penningmeester was van Pro Corpore. Het hoogtepunt was het organiseren van het Kersenfeest.
 

Kantoor Van Hasselts Baggermaatschappij. (archief Historische Kring Gente)

Miny schuift aan. Ondanks dat ze vindt dat haar inbreng weinig toevoegt, krijgt het ‘tweetalig’ keuvelgesprek een andere wending. Vahali en de baggermaatschappij kwamen in handen van Bodewes in Millingen. 1972. De toekomst in Gendt werd onzeker en Theo koos voor een nieuwe baan in de baggerindustrie in Limburg. Wat moet je anders, schetst Miny het tijdsbeeld van destijds. “Het werk lag toen echt niet voor het oprapen.”
Theo heeft in de Limburgse gemeente Haelen zijn carrière als directeur mogen afsluiten. Met weer actief te zijn in het verenigingsleven, twee volwassen kinderen en kleinkinderen, wordt Haelen beschouwd als hun roots.

Terug naar Gendt is daarom passé. Maar echte Limburgers worden ze niet, zo mogen we voorzichtig de conclusie trekken uit de reactie van Miny uut Hulluze. Ze hebben in 1972 gekozen voor een dorp waar ze niet allemȏl Limburgs praote. En dat beval ze goed. Theo knikt. “In andere dorpen van Haelen praten zelfs de pastor en de burgemeester Limburgs.”

Miny laat steeds meer Gendtse woorden vallen. Het doet haar zichtbaar goed. Tot hilariteit van Theo. Zijn Gendts is in durpse begrippen ver onder de maat.

q
“En daar loop je dan op straat met een grote tv-doos in de lucht.”

Hoofdstuk 2: kermis Gendt

De ‘Limburgse’ Hoekjannen staan nu voor het negende jaar op Camping Waalstrand. Niet als toerist maar de vaste bezoeker van de Gendtse kermis. Theo mijmert over het verre verleden. Gendt telde verschillende danstenten, weet hij nog. Om een tafel vrij te houden moest een persoon ruim van tevoren bij de ingang staan. Als volwassen man liep hij mee in de knotsgekke takkenoptocht. Fotograaf Jan van Driel was schutterskoning. “En daar loop je dan op straat met een grote tv-doos in de lucht.”

Wat overblijft, is de kermisdinsdag. Dé kermisreünie voor oud Gendtenaren. Voor de gezelligheid en om familie en vrienden te ontmoeten, zeggen ze instemmend. En dan Gèndtse vriende, zegt Miny met een Hullus accent. “Vrienden ien Limburg zien ze we het hele jaor al deur.”
De corona heeft het kermisprogramma stevig beïnvloed. Zelfs privébezoeken die maximaal uit 6 personen mogen bestaan. De kermisreünie van de Hoekjannen is dit jaar daarom verplaatst naar Camping Waalstrand. De negende campingvakantie in Gendt is uitgebreid van 2 naar 3 weken. Ze hebben nu meer tijd en ruimte om voor hun caravan Gendtse herinneringen op te halen.

Anciëlla Tap heeft tijdens vergaderingen van Pro Corpore thuis bij Jan en Mies Tap vaak op schoot gezeten bij  Theo Hoekjan. Tijdens kermisdinsdag 2019 werd het bij De Klok nog eens overgedaan.

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt doorendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

Naar het archief van de camping

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

 
function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // -->