Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Keuvelen met Jos van der Knaap Terug Vépé
   
 

Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent, camper, stacaravan of huurchalet op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Keuvelen met Jos van der Knaap

Deze zomer kiezen Nederlanders er massaal voor om in eigen land op vakantie te gaan. Maar wel in een anderhalvemetersamenleving, zegt de overheid. “Het is wel belangrijk om drukte te vermijden, dus houd daar rekening mee bij de keuze voor uw bestemming. Denk ook eens aan andere regio’s of steden in plaats van de grote toeristische trekpleisters.” En daar wordt gehoor aangegeven. Gendt is met jachtverhuur Cornelissen en Camping Waalstrand een gewild alternatief. Alle boten zijn verhuurd, de vraag is enorm. De camping is volgeboekt. Op het waalterras van Concordia genieten bezoekers van een drankje en het unieke uitzicht op de Waal. Gendt in pure vakantiesfeer. GuG ontmoet mensen die in eigen land uitstekend vakantie vieren.

Door de anderhalvemetermaatregel kan de receptie één bezoek tegelijk ontvangen. Wegens drukte staan mensen buiten geduldig te wachten. We hebben toch vakantie, zo is de redenering. GuG mag omlopen naar het privéterras om Anciëlla de tijd te geven een geschikte ‘keuvelpartner’ aan te dragen. “Ga ondertussen maar even bij Jos zitten”, roept ze vanuit de receptie. Jos blijkt bij weinig vrouwen te behoren met een voornaam die is afgeleid van het Hebreeuws Yosef.

Ook geen Josje maar gewoon Jos, corrigeert ze met een lach. Alsof ze kind aan huis is biedt de nog onbekende Jos koffie aan. Terwijl de drukte bij de receptie niet afneemt wordt er gezellig gekeuveld over haar werk in coronaperiode, vakantie dichtbij huis, kinderen en vriendschap. Normaal gesproken staat er een stedentrip in haar vakantieplanning. Door de corona is dat niet verstandig vindt ze. Mede door haar werk als verzorgende in verzorgingshuis Huize Valckenbosch in haar woonplaats. Gelukkig heeft het virus bij ons nog geen slachtoffers gemaakt, zegt ze met een zucht. “En dat willen we graag zo houden.” Ons gekeuvel wordt onderbroken door een nietsvermoedende Anciëlla. Ze heeft een echtpaar uit Gendt op de camping. Oh, ik zie het al, zegt ze met een lach. Het hoeft niet meer?

q
“Ik ben gezwicht voor het water."

De vakantie duurt drie weken. Jos schat in dat ze voor de vijftiende keer op Camping Waalstrand is neergestreken. Precies weet ze niet meer, wel dat het nooit de bedoeling was om jaar in jaar uit in Gendt te bivakkeren. De eerste keer was een bedachtzaam gekozen alternatief voor het niet doorgaan van de eerste vakantie naar Frankrijk. Jos vertelt over haar zoon Bram die een belangrijke rol heeft gespeeld in het verdere verloop van de vakantiegeschiedenis. Bram wilde wel in eigen land blijven met de uitdrukkelijke wens van een camping met zwembad.

Een jaar later bracht het zwembad het gezin nog een keer naar Camping Waalstrand. Met de uitdrukkelijke instructie van Jos géén derde keer naar Gendt, weet ze zich nog te herinneren. Maar daar kwam ze onverwacht snel van terug. Kamperen aan de Waal. “Ik ben gezwicht voor het water.”

Haar kinderen stonden aan de basis van een vriendschap met Roger en Anciëlla. Een dagje fietsen en  picknicken aan de overkant van de Waal werd spontaan een dagje uit met de kinderen van Roger Cornelissen en Anciëlla.  
 

Jos is een tevreden terugziende gast op het mooiste plekje (nummer 89) van Camping Waalstrand. Moet je eens kijken, zegt ze. Aan beide kanten van haar caravan heeft ze weids uitzicht over de rivier alsof de hele wereld aan haar voeten ligt.  

q
“Het is elke dag weer anders.”

De blijdschap over het uitzicht is niet zo verwonderlijk. De 55-jarige Jos, woont weliswaar 34 jaar in het bosrijke Zeist, maar haar roots liggen in Noord Holland. De provincie met water en weidse polderlandschappen, zo laat ze de gast opgewekt weten.   En dat is juist de beleving die ze in deze omgeving mag ervaren. Weids zegt ze kijkend naar de overkant van de Waal. Met de golven in het water en  de lucht met prachtige stapelwolken. “Het is elke dag weer anders.” En niet te vergeten de scheepvaart. Ze slaapt bewust altijd met een raam open om het scheepvaartgeluid niet te hoeven missen.

Terwijl ze het zegt, komt de duwcombinatie Veerhaven XI met zes bakken stroomopwaarts voorbij. Het fors aantal Pk’s zorgt ervoor dat de maritieme kolos een kolkende massa schroefwater achter zich laat. Jos denkt dan aan het boek dat ze op de camping heeft gelezen over de Zeeuwse watersnoodramp in 1953. Wanneer ze las dat het aanzwellende water tegen de Zeeuwse dijken klotst, kwam op de Waal de duwcombinatie voorbij.

Fiets

GuG leert Jos van der Knaap keuvelend kennen als een gezellig en spontaan persoon. Een mensenmens met een sociaal karakter die zegt evengoed de grens te trekken voor een contact met campinggasten. Vur de koffie mekaor dagelijks over de vloer lopen, is er nie bij, zouden we in Gendt zeggen. Rust, een praatje en fietsen zijn haar ingrediënten van het vakantiemenu. De vakantie begint al in Zeist. Op de fiets, want ze heeft geen auto. Een tocht over ‘mooie weggetjes’, zegt ze zelf. De 16 jaar oude caravan heeft ze gekregen. De verbaasde blikken van de bezoeker worden door Jos opgepakt. Fiets/caravan? Ruim Zestig kilometer van huis? Ze heeft een elektrische fiets geeft ze geruststellend aan. Roger rijdt op verzoek haar caravan van stalling naar haar plekje aan de Waal.

Op de fiets ontdek je mooiste wegen, zegt ze. Ook in deze omgeving. Daarom kent ze het dorp al aardig goed. En dat is wederzijds, zo blijkt haar opsomming van Gendtse inwoners. Haar caravan staat gestald in de Gendtse polder. In de winkel van ‘Edmund ’ wordt ze altijd hartelijk verwelkomt. “Zo ben je weer in Gendt?” Een ijsje met een groet van Jeroen is haar niet vreemd. Onlangs heeft haar zoon Bram in samenwerking met Guido Lenting voor de campinggasten een wijnproeverij gehouden.

q
“Gevoel van een beetje thuiskomen."

Een vakantie dichtbij huis heeft ook zijn voordelen. “Als ik na een poosje weer in Gendt kom geeft me dat een gevoel van een beetje thuiskomen.”

In oktober mag Roger de haar caravan weer ophalen en Edmund kan wellicht Jos verwelkomen. Want dan staat ze voor een weekje weer op Camping Waalstrand. Genieten van Gendtse landschappen en vrienden.

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt doorendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

Jos favoriete plekje.
 
 

Naar het archief van de camping

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

 
function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // -->