Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Keuvelen met Rieny Otten Terug Vépé
   
 
Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent, camper, stacaravan of huurchalet op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Keuvelen met Rieny Otten

Tot 1 juli mogen campings geen toeristische boekingen doen. Geen tenten en sleurhutten zonder toilet ende toilet-, was- en douchevoorziening moeten gesloten blijven. Geen groepsbijeenkomsten en natuurlijk moeten we ons vertier zoeken in een opgelegde anderhalvemetersamenleving.
Niet bepaald een stimulans om op zoek te gaan naar gasten om gezellig mee te keuvelen. Mijn zoektocht wordt echter succesvol beloond met een bijzondere ontmoeting. Een actieve 82-jarige vrouw uit Bemmel. “Energiek zijn moet je willen. Blijf van het leven genieten. Dat houdt je fit.”

Campers

Camping Waalstrand doet in het voorjaarse coronatijdperk wat vreemd aan. Het zwembad is leeg, want zwemmen is verboden. Alleen de favoriete plekken langs de Waal zijn strak volgeboekt met opvallend veel campers en grote caravans. Het enige levendig tafereel trekt de aandacht. Een jonge moeder moet rennen om haar dochter op de loopfiets bij te kunnen houden.
Een piepkleine caravan trekt mijn aandacht.
 

Een vriendelijk bolletje en een voortent van gelijke omvang. Zelfs een leek kan zien dat het om een oud model gaat. Retro? Nostalgie? In nieuwe coronatermen gedacht, terug naar de tijd van normaal? Mijn nieuwsgierigheid dwingt in de opening van de voortent te kijken. Een vrouw leest de krant. Goeiemorgen, mag ik u iets vragen? Zonder veel uitleg stemt ze in met een gesprek. Binnen of buiten vraagt ze vriendelijk. Gezien de regels van de anderhalvemetersamenleving stel ik buiten voor. Later onder de koffie vertelt ze dat ze mij de deur had gewezen bij het geringste gevoel van een onbetrouwbare gast.

Middas Dekkers

Op het tafeltje ligt het boek ‘Lichamelijke oefening’ van Middas Dekkers. Ken je hem, vraagt ze. Ik knik. Ze ziet herkenning in zijn karakter, zo stelt ze zich voor. In mijn beleving is Middas een excentrieke bioloog met geweldige humor die een tegendraadse mening heeft. In het boek maakt de schrijver sporters belachelijk. Sporten is niet belangrijk maar doe net als de dieren. Genoeg bewegen, dát is belangrijk. Het gesprek bevestig mijn beeld. Rieny Otten, een gezellige prater, houdt er een excentrieke levensstijl op na, straalt gastvrijheid uit en is direct.
Met een verschil. Middas Dekkers oogt als een oude brompot met een glaasje jenever voor zich. Rieny Otten (82) is een energieke vrouw, geniet van een wijntje of een whisky en rookt sigaren. Liefst van die hele grote, voegt ze er aan toe. En ze sport ook nog!

 

Het is haar derde seizoen in Gendt. Twee jaar geleden is haar man Martin overleden. Ze is geen vrouw die dan bij de pakken neerzit en besloot met de 40 jarige caravan er alleen op uit te trekken.

Weids
 

Drie maanden staat ze op deze camping. Een vrouw die met haar man de hele wereld heeft gezien en het avontuur niet geschuwd. In Ecuador hebben ze bovenop een trein gereisd. Met de caravan hebben ze heel Europa doorgetrokken en telkens voor een paar dagen op een campingplaats. We leken wel zigeuners, zegt ze met een lach. En nu vijf kilometer van huis drie maanden op een heel rustige camping? Na een trek van de sigaar zegt ze dat ook fijn te vinden. “Ik zoek de vrijheid. De natuur, vogels horen fluiten en van de rivier. En ‘s avonds kan ik hier heerlijk genieten van de ondergaande zon en de maan hoog aan de hemel.’’ En van een weids uitzicht voegt ze er met een ruim gebaar aan toe. Het hoeft voor haar niet drukker te worden. Toen ze als eerste op de camping neerstreek had ze nog een riant uitzicht op de rivier.

Geniet de Bemmelse van Gendt, vraagt de bezoeker uitdagend. Jawel hoor, verzekert ze . Op een ‘middasdekkerswijze’ fileert ze het dorp. Gendt is best leuk, haar vriend woont er. Bemmel heeft een centrum waar je gezellig kunt winkelen. In Gendt kun je bij de rotonde links of rechtsaf. Midas Dekkers zou het niet kunnen evenaren. En dan heb je het hele dorp zo’n beetje gehad, laat ze met een kwajongensachtig lachje weten.

Koud water

Hoewel de toilet- en douches zijn gesloten zijn staat ze met haar ‘bolletje met een trekhaak’ toch op een camping. Niks illegaal. Ze heeft een chemisch toilet en wassen doet ze met een washandje en een bak met water. Met koud water, welteverstaan. Eigenlijk had ze elke ochtend graag een frisse duik in het zwembad willen nemen. Maar de coronamaatregelen laten dat niet toe.
Omdat ze dichtbij woont kan ze op zijn tijd naar Bemmel om noodzakelijke dingen regelen. Ze gaat dan ook onder een heerlijke douche. Natuurlijk met warm water, merkt de bezoeker op. Met koud water, corrigeert ze haarfijn.

Voor de foto wil ze graag de zomerhoed op. Een originele panamahoed die je kunt oprollen, laat ze zien. Deze hoed heeft Martin gedragen, laat ze met een fijn gevoel weten. Het gesprek blijft bij Martin Otten, leidinggevend ambtenaar van de gemeente Bemmel. Een bekende van de bezoeker uit zijn journalistieke loopbaan. Met burgemeester Henk Bergamin en zijn vrouw had echtpaar Otten persoonlijk contact. Onder het genot van een glas wijn gaat ons gesprek verder over wederzijdse herinneringen. Ze wil niets weten over de goede oude tijd. Het leven van nu is ook geweldig, komt er met energieke stem uit. Zeker het leven op Camping Waalstrand. Eind juni gaat weer naar huis. Dan begint het drukke hoogseizoen.
 

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt doorendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

Naar het archief van de camping

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

 
function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // -->