Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Keuvelen met Jacqueline en Hans Janssen Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een Gendtse Vriend
 
 
 
 
 
 

 

 

 

­Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent of camper op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

 Keuvelen met Jacqueline en Hans Janssen

 De bakwagen van Dé Smaakcateraar steekt achteruit tot de slagbomen. Ze komen spullen ophalen. De avond daarvoor was er namelijk voor de gasten een barbecuefeestje. Roger en Anciëlla hadden de cateraar ingehuurd voor het ’grote culinaire werk’, bestek en serviesgoed en slagerij Wim Buurman voor de barbecueworstjes. De gasten mochten zelf hun drankjes meenemen. En het was zo gezellig, zegt Anciëlla met trots. En dat heeft GuG zelf mogen zien en aanhoren.
Foto’s op de vingerveegtelefoon deden als bewijs de ronde. De echte diehards genieten nog na. Met koffie én gezamenlijk de boel op orde brengen.

 

Het is een gemêleerd gezelschap uit alle windstreken. Of ze elkaar al jaren kennen. Ze hebben drie dingen gemeen. Ze houden van rust, de rivier, maar ook op zijn tijd voor een gezellig opstootje. Daartussen lopen de ‘vrij jonge’ Jacqueline en Hans Janssen uit Delft. Hans voor het sjouwwerk en Jacqueline houdt de koffiekan op peil. Een oud-Gendtse tipt Anciëlla.

Natuurlijk wil ze met GuG keuvelen, antwoordt ze enthousiast. De bezoeker krijgt een plekje aangeboden bij hun huur-stacaravan. Het uitzicht is vorstelijk. Hoog boven de camping met daarachter zie je de Waal richting Nijmegen kronkelen. Een groot contrast met hun woonplaats Delft, bijgenaamd de Prinsenstad.

Dertien jaar geleden vertrokken ze naar de Randstad om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. Het drukke woon-werkverkeer van Hans naar Den Haag gaf de doorslag. Beiden hebben een goede baan. Hans is ICT-er bij Shell. Jacqueline is leidinggevende van een kinderdagopvang in Berkel en Rodenrijs, ruim tien kilometer vanaf Delft.  De directeur heeft te maken met ouders die wat te besteden hebben. De doelgroep die daarom ook terecht hoge eisen kan stellen, zegt ze erbij. In dat soort milieu beweegt ze. En met plezier.

Toch is ze ook graag in Gendt. Jacqueline is vaste bezoeker van deze website, zo blijkt. Haar geboortedorp en durpse zaken blijven haar trekken. Het heeft hier eigenlijk niets mee te maken, maar Jacqueline en Roger Cornelissen hebben op de lagere school bij elkaar in de klas gezeten! Heel ver zijn ze zelfs familie van elkaar.

Ze praat ronduit over haar in 2014 overleden ‘papa en mama’ Cornelissen, de heerlijke durpse kneuterigheid en de jaarlijkse bezoeken aan de Gendtse kermis. Hans heeft duidelijk een zetje nodig om zich bij het gesprek te voegen.

Geboren in Haalderen, maar bij de eerste indruk lijken de sporen van Randstedelijke mentaliteit invloed te hebben. “Ik ga met haar in dit dorp niet samen naar Albert Heijn.” Voor een pakje boter in de winkel met Jan en alleman een uur te kletsen, vindt hij toch te gortig.

De goedlachse Delftse inwoonster reageert. In Delft is de wereld inderdaad een stuk sneller. Daar ga je toch in mee, zegt ze zelf. Hans vindt het snelle leven heerlijk. Jacqueline kijkt met genoegen ook naar het gemoedelijke oosten van het land. In vergelijking met de Randstad kan Gendt wel een kneuterig dorp zijn, maar dat heeft wel zijn charme. Een dorp waar de kassamedewerker met de klanten praat, een dorp met één verkeerslicht, maar ook het dorp dat haar heeft gevormd. Toen ze vorig jaar voor het eerst op de camping aankwamen, gaf dat haar het gevoel dat ze weer thuis kwam.

Jacqueline Janssen is de dochter Alex Cornelissen. VVD-raadslid van de gemeente Gendt en een betrokken Gendtenaar die bestuurlijk actief was voor de Gendtse parochie. Op 74-jarige leeftijd is hij overleden. We staan er even bij stil.
Alex was in de Gendtse gemeenschap nadrukkelijk aanwezig. Hij startte de discussie die uiteindelijk de weg heeft vrijgemaakt voor realisatie van het huidige kerkenplan Hof van Gendt. In 2003 werd onder leiding van Alex Cornelissen, namens de parochie, het plan Martinus Mark gepresenteerd. Restauratie van de kerk zou naar schatting zo’n 1,5 miljoen gaan kosten. De commissie kwam zonde succes met een gewaagd plan voor een kleine kerk, kulturhus en woningbouw. Twee jaar later werd het kerkhof geruimd.

Bekende vader

Jacqueline heeft als dochter van een bekende vader het van nabij meegemaakt. Ook de commotie die Alex in het dorp met zijn kerkplannen teweeg kon brengen. Zeker bij de boodschap om het kerkhof te ruimen, zo weet ze zich goed te herinneren. “Mensen vergaten dat papa het deed als vrijwilliger.” Zij herinnert haar vader als een familiemens. “Papa was op zijn best als hij zijn hele familie om zich heen had.”

De ‘Martinuscirkel’ van Cornelissen leek bijna rond. Hans en Jacqueline hebben serieuze plannen gehad om vaker naar Gendt te komen door een appartement te kopen in Hof van Gendt. Toch maar niet, zegt Hans. Ze wonen Delft in een prachtig en groot huis. Om zich dan in het weekeinde terug te moeten trekken in een balkonhuis. Daar zijn we nog veel te jong voor, vult Jacqueline aan.

Maar ook de verstedelijkte Hans Janssen uut Haldere erkent dat de campingrust hem goed doet. De huur stacaravan wordt mogelijk volgend verruild voor een koop-stacaravan. Gendt en de camping met het ons-kent-ons sfeertje bevalt ze wel.   

Hans heeft als ICT-er dan alle tijd om met Roger in gesprek te gaan. In Gendt mag dan alles langzamer en gemoedelijker gaan, maar hij kan er niet over uit dat de slagboom van camping Waalstrand nog steeds handmatig omhoog moet. De techniek is er al heel lang, zegt hij zelfverzekerd. De slagboom kan met kentekenherkenning omhoog.   

 

 

 
 

Naar het archief van de camping

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

 

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement