Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Sara Ederveen  (zaterdag 30 juli ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
De pony’s lopen in kalme pas door de rijbak van boerderij De Hagevoort. De eigenaresse van ‘Ponyrijden Sara Ederveen’ geeft met een rustige stem aanwijzingen aan haar leerlingen, terwijl ze haar blonde haren op een staart maakt. Het is Sara Ederveen die het bedrijf runt met rust en liefde voor paarden, pony’s én kinderen. Bij de vraag wat haar het méést inspireert blijft de vraag onbeantwoord. “Dat vind ik wel een héle moeilijke vraag, juist deze combinatie is prachtig!” Dat ze een voorliefde heeft voor paarden en pony’s is begrijpelijk. Op 2-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste eigen shetlandpony. Het eerste woord was niet mama, maar pony.

Paarden waren eeuwen terug voor mensen noodzakelijk. Een paard in bezit hebben omdat het dier nut had, zoals voor seizoensgebonden werkzaamheden als ploegen van het land of bij de jacht. De paarden werden vlak vóór en direct ná het seizoen gekocht en verkocht. Op deze manier ontstonden de paardenmarkten meestal rondom de start van de lente en herfst. De oudste bekende paardenmarkten zijn Voorschoten en Valkenburg, beiden met aantoonbare banden richting de Romeinse bezetting. Op de laatste dinsdag van augustus gaat het ien ons durp weer los met de pony- en paardenkeuring. Leunend tegen een dranghak het schouwspel gadeslaan of gewoon lekker door de Dorpstraat slenteren met bij tijden een praatje maken. De handel heeft plaatsgemaakt voor folklore.

Tradities

Sara Ederveen (25) is het jongste bestuurslid en het enige bestuurslid die actief deelneemt aan de keuringen. Verjonging in het bestuur is voelbaar. Het digitale verkeer spreekt haar wel aan. Social media is daar een voorbeeld van. De traditie van ruim honderd jaar is inmiddels verruild. De dalende handel in Gendt heeft plaatsgemaakt voor de paarden- en ponykeuring. Het zal Sara niet verbazen dat over pakweg tien jaar de markten in Bemmel en Elst zijn gestopt. De handel blijft, maar internet heeft het over enkele jaren overgenomen, zegt ze zonder twijfel.

“Mensen willen de markten afschaffen omdat ze het zielig vinden, maar juichen het dus eigenlijk toe dat de handel verder gaat achter gesloten deuren zonder enige vorm van toezicht”. Met eerbied noemt ze, deels overleden, Gendtenaren liefkozend ‘opaatjes’ genoemd, die vroeger met klompen en een stok op de ponymarkt liepen. Toen al ook als ontmoetingsplaats en voor de klets. “Ik hoop dat we als stichting de Gendtse tradities in stand kunnen houden.” Sara zegt blij te zijn met de ingeslagen weg van de paarden- en ponykeuring.

En natuurlijk onder de bedrijfsnaam Ponyrijden Sara Ederveen, waarmee ze in 2019 is gestart. Ze geeft zes dagen in de week privélessen, duolessen, groepslessen en buitenritten. Dierenliefde staat voorop. De manier hoe Sara met haar 9 paarden en pony’s omgaat straalt dat uit. Vriendelijk leren rijden staat in gouden letters op de stallen gegrift. Vriendelijkheid betekent voor haar ook vriendelijk zijn tegen haar leerlingen. “Met complimenten geven bereik ik meer dan roepen dat ze een opdracht niet goed hebben uitgevoerd.” Dinsdag 30 augustus mag ze hopen dat de jury ook aan haar complimenten geeft tijdens de paarden- en ponykeuring.

 
 
 
 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement