Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Ringmeester Arno de Jong  (zaterdag 29 juli ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
De prijzenkast

De hoofdfoto wordt gemaakt op boerderij Hagevoort. Aron de Jong kiest voor deze locatie omdat hij paardrijles heeft van Sara Ederveen. Mag ik de foto’s even  zien, vraagt Aron op vriendelijke toon. Tuurlijk. De foto’s vliegen over de monitor van mijn camera. Ja, die is mooi, zegt hij na enkele beelden gezien te hebben. “De oren staan mooi recht overeind.” Het beeld van het paardenhoofd is onderschikt aan zijn eigen portret.

Aron de Jong (1989) is ringmeester van de Gendtse Paarden-en Ponykeuring. Hij heeft zich ontpopt als een ‘monument(je)’ van de Gendtse Paarden-en Ponykeuring. Als blaag liep hij al voor staleigenaren met een borstel en kam over de paardenmarkt, terwijl zijn ouders Arno en Ria weinig tot niets met paarden hebben. Hij lacht bij deze opmerking. Het komt door zijn oma in de Burgemeester van der Meulenlaan legt hij uit. De woning van Herman Cornelissen aan de Nijmeegsestraat grenst aan de achterkant op een weiland aan de Burgemeester van der Meulenlaan. De bezoeken aan oma bracht hem zodoende in contact met Herman met heel veel pony’s. Zijn ogen glimmen.

Van Herman Cornelissen heeft hij veel over het onderhoud van pony’s geleerd. De loopbaan ging verder. Voor bekende coryfeeën in de Gendtse ponywereld heeft Aron gewerkt. Zoals Gerard Spoeltman, Theo Witjes, Herman Cornelissen en Theo Lenderink. De klinkende namen worden met een glimlach opgesomd. Er zijn durpse ‘doerakken’ bij, weten we beiden zonder er een woord aan te besteden.

Paardenkenner

Aron de Jong is een paardenkenner die zijn kennis heeft opgedaan met praktische zelfstudie. Hij werkt met passie voor Stal Severein in Huissen. Daar worden springpaarden getraind en geleid tot en met internationaal niveau. “En dat kan alleen met liefde voor dier en sport”, zeggen de eigenaren. En dat spreekt Aron wel aan. Dieren staan bij de ‘bovenmeester’ dan ook onbedreigd op de eerste plaats. Hij is in Sri Lanka geboren en met 2 maanden geadopteerd. Hij heeft meer gezocht naar het dierenrijk en de prachtige natuur op het eiland dan naar zijn eigen oorsprong.

Bij de stap naar ringmeester wordt met ontzag de naam van wijlen Leo Bouwens genoemd. “Leo heeft me uitleg gegeven. Hij zei altijd, laat je je kop nooit gek maken. Blijf rustig.” Op de laatste dinsdag van augustus komt hij weer in actie als ringmeester. Gendt heeft er drie. Is een ringmeester de baas, wordt Aron gevraagd. Een beetje wel, komt er bescheiden maar zelfverzekerd uit. Op dat moment is hij verantwoordelijk voor de gang van zaken in de ring. De ringmeester zorgt voor het opstellen van paarden in de ring. Het kan gebeuren dat het contact met een deelnemer minder soepel verloopt.

Bijvoorbeeld als iemand niet samen met een pony van een bepaald persoon in de ring wilt. Het tengere postuur van Aron zal bij een oplopende discussie weinig gewicht in de schaal brengen. De les van de overleden ringmeester Leo Bouwens is hem bijgebleven. “Ik blijf dan rustig en goed communiceren.”
Dinsdag 30 augustus gaan we zien of ringmeester Aron de Jong het zaakje ien de gezellige en gemoedelijke Durpstraot onder controle houdt .

Zwijmelen in het fotoboek van de paarden- en ponykeuring
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement