Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Het sentiment van Christy Degen Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Vrienden van de loterij
 
 
 
 
 

Bestuur

Voorzitter
Pieter vd Broek

Secretaris
Sanne Witjes

Penningmeester Jaap Sommerdijk

Bestuurslid
Sara Ederveen
 

 

 

 
 
Willem met Evelien Hageman
 
 

De derde dinsdag van augustus staat de Paarden- en Ponykeuring als een baken op de kermisagenda. Het is dit jaar een eeuw geleden dat door de ‘geachte bestuurders van de Gendtsche Paardenmarkt’ de eerste loterij werd gehouden. En dat mag gevierd worden, zegt het jonge bestuur van de Gendtse Paarden- en Ponykeuring. In aanloop van het jubileumfeest gaat GuG op zoek naar het sentiment van onze Gendtsche Paardenmarkt.

Een gesprek met Christy Degen (23). Over haar een jeugdsentiment en haar gedachte naar de toekomst. Opgegroeid in een gezin die notabene geen enkele affiniteit had, was de 5-jarige Christy al bezeten van de edele viervoeters.

Een vraag op GuG’s Facebook van Christy Degen, naar aanleiding van foto’s van de paarden- en ponykeuring in 2007 “Dit is dus Willem met Evelien Hageman, ik was benieuwd of je nog een foto hebt van de andere haflinger. Als je daar geen tijd voor hebt snap ik dat ook. Bedankt alvast!”

Een hafliner is voor een leek een knuffelpony. Voor ingewijden een voskleurig paardje dat opvalt door zijn lichte vlaskleurige manen en staart. Helaas moet GuG haar teleurstellen. Geen foto, en zocht haar thuis op.
Christy woont met haar moeder in een seniorenwoning. Geen spoor van een weiland, laat staan van een haflinger. Wel een Zwitserse witte herdershond die me in de voordeur kwispelend opwacht.

Odin heet de viervoeter. De viervoeter is eigenlijk de vervanger voor haar paardenliefde begint Christy met haar uitleg. Haar voskleurige ‘paardjes’  Hanneke en Willem zijn erg belangrijk geweest. “Ik ben er trots op dat ze een deel van mijn jeugd  zijn geweest. Het wás mijn jeugd” Het ultieme van paardrijden gaf het gevoel van vrijheid en rijkdom, zo pakt ze haar jeugdige gevoelens samen.

Haar mooie herinneringen zijn foto’s en prijzen. Hanneke en Willem waren eigendom van wijlen Jan Evers uut de  Kommerdiek, legt ze uit. “Jan gaf me het gevoel dat ze van mij waren. Elke dag kwam ik in de Kommerdijk om ze te verzorgen. Alleen in mijn vakanties nam Jan de verzorging over.”

Hanneke kwam in haar leven in 2002 tot 2011. Willem diende zich aan in 2007 tot 2016. Ze kreeg ‘haar Willem’ drie maanden na het overlijden van haar vader. “Het heeft me hele leven bepaald”, zegt ze met een liefdevolle glimlach.

De behaalde prijzen, zoals bij de Paardenvierdaagse in Epe, zijn blijvende herinneringen. Ze is er zichtbaar nog steeds trost op. ‘s Maandags voor Paardenmarkt was ze vol overgave bezig met de verzorging voor Willem. “Hij moest er voor de keuring natuurlijk mooi uitzien.”

Ze is 4e jaars student Integrale Veiligheidskunde. Vanwege die studie heeft ze een paar jaar de paarden- en ponykeuring niet kunnen bezoeken. Maar dit jaar wel, zegt ze met nadruk. Graag zelfs. Haar wens is om na haar studie een overheidsbaan te krijgen, maar zeker ook op de Gendtse paarden- en ponykeuring terug te mogen komen met een ‘eigen’ paard.

 
Op de bok met Jan Evers. Achter haar zit Ans Evers
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

Groeten uit Gendt 2019