Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Sint ien ons durp  (zondag 14 november ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinterklaas en zijn pieten konden met al die nieuwe coronamaatregelen geen groot sinterklaasprogramma brengen. Sinterklaas  moet creatieve en flexibele pieten hebben. Providentia kon niet de hele meute kinderen en ouders, opa, oma’s en begeleiders ontvangen. Een tijdslot van een kwartier was een slimme oplossing. Dat bekent wel dat de pieten elk kwartier een spontane veurstelling mochten brengen.

Sinterklaas ziet in het begin een korte en snelle voorstelling. Alleen de Hoofdpiet mag hem publiekelijk corrigeren: “Ze noemen dat kort maar krachtig.” De grijze cellen van de Goedheiligman maakten sowieso zware overuren. Waarom komt Sinterklaas nooit in Bulgarije, vroeg een murmel verkleed als Sinterklaas. Uh, ja, Bulgarije ligt héél ver weg van Nederland, zei Sinterklaas. Toch neemt hij de vraag mee naar Spanje. Wellicht wordt zijn ‘buitenlandse tour’ volgend jaar uitgebreid. De Hoofdpiet knikte instemmend.
Ondertussen stond zijn prupke met Pieten te popelen. Muziek en dans wilde ze ook. En óók de kinderen. Elke nieuw kwartier was er een spontaan feest. Er is in ons durp zelfs uit het uitzinnige publiek een nieuw woord ontstaan voor de polonaise. Sinterklaas heeft de ‘Slingerdans’ door de Hoofdpiet laten opnemen in het Grote Boek.

Sinterklaas is heel oud. De tijdsklok noemde hij een wisseltruck. Elke kwartier stonden er weer andere kinderen voor zijn neus. Elk kwartier was het voor hem weer een groot feest, zo zei hij. GuG zag dat alle kinderen met blosjes op hun gezicht en een presentje van Sinterklaas naar huis gingen.

Het was een dag met veel indrukken. Morgen gaat GuG verder met een héél speciale sinterklaasboodschap. Een geheim, verklapt Sinterklaas.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement