Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Mariottie en Peter Starrenburg  (zondag 5 april) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een Gendtse Vriend
 
 
 
 
 

 

 

 

 

   
 
Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent, camper, stacaravan of huurchalet op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Keuvelen met ………….

Zo begint jaarlijks onze campingrubriek. Het coronavirus heeft de wereld op zijn kop gezet. Het kabinet vraagt mensen om ook bij mooi weer zo veel mogelijk thuis te blijven. Bezoek thuis en op de camping van meer dan 3 personen is verboden en riskeer je zelfs een boete. Alle maatregelen op de campings blijven vooralsnog van kracht tot en met 28 april. Zoals geen toeristische boekingen. Geen tenten en sleurhutten zonder toilet. De toilet-, was- en douchevoorziening is gesloten. Anderhalve meter afstand en geen groepsbijeenkomsten.De receptie is gesloten, een papiertje geeft informatie. Normaal geeft Anciëlla een keuveltip. GuG leunt op eigen initiatief en fietst langs de dichte slagboom. Niemand te zien. Geen enkele wandelaar, geen kind die uitgelaten op een gehuurde skelter racet. Een geparkeerde auto geeft blijk van bewoning. Het geluid van een boormachine bevestigt mijn vermoeden. Gasten! En er wordt hier behoorlijk geklust. Goeie morgen, zegt de bezoeker, mag ik bij jullie aan tafel om op afstand gezellig te keuvelen? Ik denk van wel zegt de man vriendelijk en legt zijn boormachine aan de kant. “Mijn vrouw komt zo naar buiten. Ze zal het best ook goed vinden.”

Binnen een mum van tijd is er koffie en keuvelen we heerlijk in de zon. Met Mariottie en Peter Starrenburg uit Apeldoorn.
Het gesprek begint natuurlijk over corona. Er heerst hier een bijzondere sfeer, zegt Peter. “Het is zo rustig.” Dat mensen boekingen hebben geannuleerd, vindt hij heel vervelend. “Roger en Anciëlla werken er keihard voor om het hier gezellig te maken. En nu dit.”
Zelf hebben ze er geen seconde aan gedacht om thuis te blijven. Ze vermaken zich wel. Caravan met douche en toilet met riolering, tuintje en uitzicht op de Waal. Wat wil een mens nog meer, lacht Peter. “Probeer altijd positief blijft. Ook in deze crisistijd.” Met een beetje aandringen is het wel behelpen erkent hij. De douche is erg krap. Samen onder de douche kan niet zegt Peter. “En owee als je je zeep laat vallen.” De campinghumor landt op Waalstrand. Bij het oprapen druk je de billen tegen de wand.

Duiken

De rivier heeft voor Peter een eigen verhaal. Het is niet alleen boten kijken. Water betekent voor hem sportduiken. Hij heeft twintig jaar de kost verdiend als duikinstructeur. Totdat hij door rug- en knieproblemen in de WAO belandde. Maar het water blijft trekken, zegt de 69-jarige Apeldoorner gelaten. De neiging om bij het zien van water er in te duiken blijft, antwoordt hij met een glimlach. “Ik kan het duiken moeilijk loslaten.” Het duikerspak hangt gereed om zo aan te trekken . “Mijn passie was om de ervaringen van onder water met anderen te delen.” Ondanks het gemis aan duiken klaagt de voormalige sportduiker niet. “Ik vermaak me hier wel.” Gezelligheid moet je toch zelf maken, vult Mariottie aan. En dat lukt ze samen zeker.
 
Want gaandeweg het gekeuvel valt voor de bezoeker het kwartje. De Starreburger uit Apeldoorn wonen in een tuinloze balkonwoning op de eerste verdieping. Camping Waalstrand is voor ze het zomerverblijf. Dé plek waar het levensgeluk hun toelacht.
In vogelvlucht: Ze hebben allebei een scheiding achter de rug. Peter staat voor het zestiende seizoen op de camping. Mariottie Derks is geboren in Gendt, telg uit een fanatieke harmoniefamilie. Tijdens het campingseizoen maakt ze al jaren op werkdagen het sanitairgebouw schoon. Boterhammetje van thuis mee en bij Peter kreeg ze er koffie bij. Het groeide uit tot een liefdevolle klik.
 

Vorig jaar augustus zijn ze getrouwd. Voor de caravan hebben ze hun huwelijksfeest gevierd. Roger en Anciëlla zorgden voor een partytent en overige spullen. Camping Waalstrand voelt als hun thuis, laten ze eenstemmig weten. Het aftellen naar 1 april begint al aan het einde van het seizoen, zegt Mariottie Starrenburg.

De gemoedelijke sfeer en de sociale contacten spreekt het echtpaar het meest aan. Het straatje met vaste staanplaatsen heeft veel gelijkenissen met een klein dorp waar omzien naar elkaar gewoon is. Een aantal contacten loopt ook in de wintermaanden door. Zeker via WhatsApp, zegt Mariottie. Maar ook bij elkaar op bezoek komen is geen uitzondering. In dat rijtje horen ook Roger en Anciëlla.

Windscherm

Een krachtig wind waait over de Waal richting camping. Een windscherm is geen overbodige luxe om te kunnen genieten van een beginnend voorjaarszonnetje. Het doorzichtige scherm laat zien dat de buurvrouw in de caravan bezig is met ramen zemen. Ze kan ons gekeuvel zo gadeslaan. Privébescherming op de camping? Peter lacht. “Ik heb bewust een doorzichtig windscherm.” De buren mogen zich niet opgesloten voelen door een scherm van een ander.

Peter is duidelijk een mensenmens. Mariottie vertelt dat hij op de camping voor iedereen die hulp nodig heeft bereid is technische klusjes te doen. Hij moet de hele dag bezig zijn, zegt ze. “Hij is zo handig”, voegt ze er niet zonder trots aan toe. De klusjesman hoort het gelaten aan. “Ach, wat zal ik er van zeggen. Het houdt je jong.”
Het gekeuvel is gezellig, maar de klusjesman begint onrustig op zijn stoel te draaien. “Uh, ik wil vandaag het zonnescherm nog aan de caravan hangen.” Zie nu wel zegt Mariottie met een glimlach. “Hij kan gewoon niet stil zitten.”
 

 
 

Naar het archief van de camping

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

 
function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // -->