Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Koningschieten    (zaterdag 24 augustus) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 
 
Kiek op de volgende pagina voor hun zeephelling
 
 

De rapers

 

De leegmakers

 
 

GuG looft een prijs uit. Wie het lukt om aan een stedeling uit te leggen waarom drommen mensen op en aon de diek zitten, staan, hangen of liggen om aanwezig te willen zijn bij het prijs- en koningschieten van de schutterij. De winnaar verdient 5 loten van de Gendtse Paardenloterij. De wieze stedeling die zegt de uutleg te begriepe, besté nie.

Bijna niemand kiek. Dit jaar is er zelfs  spontaan een activiteit. De zeephelling is niet in het programma opgenomen maar trekt veel aandacht. Vergunning? Mot dah? Spelregels zijn er niet. Gewoon naor benéje.

Iedereen heeft schik. Drinken wat, eten wat.  Soms zie je  een gezin, familie, een luidruchtige vriendenploeg of een rustig stelletje. Allemaal met een eigen verhaal en beweegreden om hier aanwezig te willen zijn. Met een bietje fantasie liek het op een durps netwerk opstootje. Dat Donny Geilings de eerste prijs er af knalt, wordt aon de diek nauwelijks opgemerkt.

De middag vordert. De vraag naar bier en stuumkes met slèmp stijgt. Bij een deel van de aanwezigen begint het te kriebelen. Is Harrie van Moerkerk de enige kandidaat? Zou er nog iemand zich aanmelden?

Zijn naam wordt na lang wachten omgeroepen. Er klinkt luidt applaus. Kennelijk een goede koning. Pff, de opluchting onder de mast, inclusief het bestuur,  is groot.

Voorbereiding

Het al jaren zijn wens om ooit kandidaat te zijn. Dit jaar is zijn gezin er klaar voor, zegt hij tegen GuG. Jawel, het hele gezin is er klaar voor. Zien blage Esmee en Yorick strijden met drie andere kandidaten om het jeugdkoningschap. Bronnen rond de hofhouding van de toekomstige koning zeggen dat Harrie zich fanatiek heeft voorbereid op zien durpse koningschap. Hij heeft bij de schutterij serieus schietlessen gevolgd en was aanwezig bij bezoeken buiten het dorp.

Nöle  hoort bij het koningschieten. GuG mengt zich onder het durpse publiek. Iedereen gunt Harrie het koningschap. Maar nu is er alweer één kandidaat. Weg competitie en spanning. Het ligt aan het schuttersbestuur, zo is de opvatting. Er mag meer aan promotie worden gedaan om meer kandidaten te trekken. Oeps, het bestuur leunt achterover?

Koning Harrie is er klaar voor. Zijn troon is gereed. De vriendenploeg BMW (Bier, Malibu en Wijn) met een geschiedenis van ruim 25 jaar. Met luttele schoten schiet hij het blok hout van de mast. Zijn schietlessen waren niet voor niets geweest. Maar ja, je weet maar nooit. Het schutterspaar is Harrie en Renate van Moerkerk. Jeugdkoning niet Esmee of Yorick, maar Christo Flintrop.

 

 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement