Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Camping Chez Piet internationaal   (maandag 8 juli ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
Gendts keuvelen op Camping Chez Piet
 
 
Kersen kenne ze nie

Vanaf de Angersestraot vil het bord duidelijk op. Camping Chez Piet. Gezien het aantal fietsen en geparkeerde auto’s is het  druk. Chez Piet? Ik geleuf dat het Frans is, antwoordt Piet Gerritsen met een lach. “Het is gewoon een boerecamping heur.” Bij Piet en Annie achter het huus, met vergunning van de gemeente.
Een tijdelijke, maar vooral een unieke camping. Er is niks Frans aan. De Australische en Gendtse vlaggen domineren het beeld van het campingterrein.

Alle campinggasten komen uit het kangoeroeland. Aanleiding is het 50 jarig huwelijksfeest van Ben en Rikie, in 1969 vanuit Gendt als veeboer geëmigreerd naar Australië. Het Australische gezelschap bestaat uit kinderen en kleinkinderen. Ook van het Gendtse echtpaar Harry en Ria Janssen, die in 1971 zijn gemigreerd. De vier Gendts geboren echtlieden zijn ‘’jonge’ zeventigers.

De echtparen zijn ‘bijna’ buren. Ze zien elkaar dan ook regelmatig, zegt Rikie  Dat de binnenlandse afstand zo’n 500 kilometer is, wordt door de Gendtse Australiërs als een kleinigheidje beschouwd.

Op de camping staat een frietkraam. Gasten, kinderen en volwassenen lopen heen en weer. De bar is open. Het blijkt het nafeest te zijn van Ben en Rikie. Net zoals in Australië, legt Ben uit. Hij doet zich ondertussen tegoed aan een Hollandse frikandel speciaal, bamischijf en kroket. Gezien de enorme afstanden blijven de gasten na een feest allemaal slapen. De volgende dag is er een barbecue. Met een goedgevulde maag zoeken de gasten vervolgens hun auto op met flink wat kilometers voor de boeg.

Op Camping Chez Piet is de voertaal Hollands, met een sterk accent van het Betuws dialect. GuG blijkt aanwezig te zijn bij één grote familie, zo omschrijft Ruud Rutjes het gemoedelijke feest. Ben en Rikie hebben vandaag ook hun Hollandse familieleden en vrienden uitgenodigd. Ruud is één van Ben’s vele jeugdvrienden die nog maandelijks contact met hem heeft.
Piet en Annie zijn 2 jaar geleden bij ze op bezoek geweest. Een geweldige ervaring, staat bij Piet in zijn geheugen gegrift. Hij toont zich trots om nu de Gendtse gastvrijheid te tonen. Op 23 juli vertrekt het gezelschap weer naar huis. Zo’n 24 uur reizen van Camping Chez Piet ien de Angersestraot.

De Historische Kring Gente maakt een artikel over beide echtparen uit Australië in hun huisblad Ganita Mare. Dan is er wellicht ok antwoord op de vraog: wȏr bu’j d’r een van?

 

Het was koud vur de campinggasten

Terraskachel gekocht
Wienterdekbedden geregeld
 

Vur Ben Janssen het paradijs ien Gendt. Hollandse snacks

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement