Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Sint naar ons durp  (zondag 17 november) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 
   

Wachten op de boot

Nog effe wachten

 

Hans mot ok iengriepe

Op weg naor ons durp

De Gente van Jachtverhuur Cornelissen kiest met hartstikke mooi weer het ruime sop richting Camping Waalstrand om voor zaal Concordia ontvangen te worden door de gemeente. Maar het gezelschap verlangt vooral door veel, héél veel enthousiaste  kinderen ontvangen te worden.  Hans Cornelissen staat naast  het rad om de kapiteinpiet de weg te wijzen. Hij kent het klappen van de zweep op de rivier onderhand wel, weet Hans uit jarenlange ervaring. “Hij heeft elk jaar wel nukken. Wij kennen hem al jaren. Hoe raor ok.  Het kum met hum altied  goed.”

Het gé volgens Harie toch niet goed.

Ze hebben het vlaggenschip De Gente van de vloot ingezet. Met 180 pk wordt het Spaanse gezelschap naar de Gendt gebracht. Omdat onder de pieten ons durp zo gewild is, was er  een tweede jacht nodig om het gehele gezelschap  te brengen.  Ook die is door Hans en Harrie beschikbaar gesteld. Pssst, wat Sinterklaas niet weet en GuG wel. Ze zijn zelf stiekem verknocht aan het varen. Harrie stuurt vandaag de Robbert.

GuG heeft op de boot een kort gesprek met de Sint.  De kindervriend heeft meer aandacht voor Sten en Jesse Wismans. Hun moeder Joyce is winnaar van share actie. Sint: Ik weet het ook niet helemaal, maar mijn slimme ICT-pieten hebben op Facebook een actie gehouden. ”
 

Zeventig jaar

Onderwerp, zeventig jaar sinterklaasintocht in Gendt. Sinterklaas weet dat het op leeftijd zijn voordelen heeft, zegt hij. “Meneer Sjaak van GuG, zo mag ik u wel aanspreken, ik weet de eerste keer over deze rivier de Waal als de dag van vandaag. Wij voeren zeventig jaar geleden op een boot van een bunkerschip of zo. Pieten, weten jullie de naam nog? Het had iets met olie te maken of zo.” Iedereen schudt van nee. Niet echt belangrijk, want al snel komt Cornelissen in beeld. Sinterklaas weet zich Hendrik Cornelissen nog te herinneren. Het begin van een jarenlange sponsoring.
Hendrik is de vader van Hans en Harrie Cornelissen, zegt de kapiteinpiet nogmaals terwijl hij de Gente rond de kop van Pannerden draait. “Kapiteinpiet, denk je aan de tijd”. Hij lacht. Sinterklaas weet dat hij dit jaar stipt op tijd in Gendt moet zijn. “Jawel Sinterklaas, ik zal er een paar pékáátjes bij doen. Wat een boot zeg. Kunnen we onze ouwe stoomboot inruilen?”
 

Gendt is in zicht. Pieten zoeken een plek op dek. Sint brengt de sponsoring ter sprake. ”Wij hebben die traditie graag overgenomen, zegt Hans een beetje verlegen tegen Sinterklaas. De cornelisjongens hebben nooit graag op de voorgrond gestaan, maar we zijn ze erg dankbaar, zegt Sinterklaas met zware stem. “Zo houden we meer geld over om de kinderen in Gendt te trakteren op een mooie middag in Providentia.”

GuG stelt kennelijk een vreemde vraag. De ontspannen sfeer aan boord slaat om. “Meneer Sjaak van GuG, natuurlijk hebben wij onze traktaties in Gendt gekocht. Bij de leden van Winkeliersclub Gendt, of zo. Inkooppiet, zeg ik dat goed?” Er komt gelijk een reactie. “Nee Sinterklaas, na zeventig jaar weten we toch dat het gaat om Winkeliers Vereniging Gendt.”
 

Tijd voor Sten en Jesse Wismans.
Het was voor de ICT-pieten een drukke dag. Na een nachtje slapen geven ze meer informatie over de prachtige intocht in Gendt.
Met een verslag van de intocht,
Het paard van Sinterklaas,
De Orde van de  Kindervriend,
Het ontvangst in het durp
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement